Сирийските кюрди не получиха покана за преговорите в Астана
Сирийските кюрди не получиха покана за преговорите в Астана / БГНЕС, архив

Сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа и нейното политическо крило, Партия "Демократичен съюз", няма да бъде поканена на планираните мирни преговори в Казахстан, заяви Халед Иса, представител на партията, цитиран от Ройтерс и АФП.

Това ще означава, че ключов участник в конфликта няма да се намира на масата за преговори, отбелязва агенцията. "Не бяхме поканени, това е сигурно", заяви Халед Иса. Той изказа предположение, че някои страни са наложили вето за участието на сирийските кюрди в преговорите.

Башар Асад е оптимист за преговорите в Астана

По-рано Русия се стремеше да покани Партия "Демократичен съюз" на други преговори в Швейцария. Но Турция, която е противник на Асад, смята както Силите за защита на народа, така и Партия "Демократичен съюз", за терористични групи, свързани със сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК).

Анкара вече заяви, че двете групи не трябва да бъдат представени в Астана.

Русия, Иран и Турция готови да станат гаранти за мира в Сирия (ВИДЕО)

"Изглежда, ще бъдат поканени само представители на въоръжените групировки, но не и политически представители на опозицията", добави Иса. Той подчерта, че за да се постигне всеобхватно мирно споразумение за Сирия, в някакъв момент кюрдите ще трябва да бъдат поканени на масата за преговори, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА