/ БГНЕС
Афганистан може да се превърне в огнище на тероризъм, след като НАТО изтегли войските си от страната. Това предупреди германският канцлер Ангела Меркел в реч пред парламента.

С надежда за евакуация: Тълпите на летището в Кабул продължават (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Международната общност трябва да поддържа диалог с талибаните, ако иска да защити подобренията, направени в Афганистан през последните две десетилетия от разполагането на НАТО", заяви още германският канцлер, цитирана от АФП.

"Нашата цел трябва да бъде да запазим максимално това, което постигнахме по отношение на промените в Афганистан през последните 20 години. Това е нещо, което международната общност трябва да съгласува с талибаните", заяви Меркел.

Бивш затворник от Гуантанамо става министър на отбраната в Афганистан

Фактът, че талибаните отново са на власт, е "горчив, но трябва да се справим с това", добави канцлерът. "Много неща в историята изискват много време. Ето защо не трябва и няма да забравим Афганистан", каза тя.

"Защото дори и да не изглежда така в този горчив час, аз оставам убедена, че никоя сила или идеология не може да устои на стремежа към справедливост и мир", каза Меркел, която израсна в комунистическа Източна Германия, но е свидетел на сриването на режима през 1989 г.

БГНЕС