Хиляди хора продължаваха да се тълпят около летището в Кабул от сутринта с надеждата да се качат на някои от заминаващите от Афганистан самолети за евакуация. Това предаде ДПА, като се позова на видеокадри в социалните мрежи. На тях се виждат стотици хора, които чакат в защитен ров край периметъра на летището - някои дори стоят във вода до кръста. На едно от видеата се вижда как мъж се опитва да се покатери по стената на рова, но е спрян от двама войници.

Летище Кабул Афганистан
БГНЕС


Отделните държави започнаха да взимат хората, които ще евакуират от други места в града и оттам да ги превозват до летището. Причината за това е хаосът на входовете на летището. Двама души от американския евакуационен списък казаха, че са били извикани на друго място в града, откъдето били откарани до летището с конвой от бронирани машини.

Летище Кабул Афганистан
БГНЕС

Седмица и половина след като талибаните превзеха Кабул, прозорецът за евакуация започва бързо да се затваря. Американският президент Джо Байдън се придържа към първоначалния план изтеглянето на войските на Вашингтон да приключи до 31 август, а европейските съюзници не успяха да го убедят да отпусне още време заради евакуацията.

По-рано тази година съюзниците от НАТО заявиха, че ще последват примера на САЩ и ще прекратят операциите си в Афганистан.

Летище Кабул Афганистан
БГНЕС

Ако американските войници напуснат летището в Кабул и при положение че талибаните контролират страната, сигурността на обекта няма да може да бъде гарантирана за по-нататъшни евакуации.

Говорител на талибаните поясни в отговор на въпрос на ДПА, че афганистанци без документи за пътуване няма да бъдат допускани да се събират в района на летището.

Летище Кабул Афганистан
БГНЕС

Австралия съобщи, че продължава да евакуира въпреки повишаващата се заплаха за сигурността, предаде Асошиейтед прес. Тази нощ тя е помогнала да бъдат изведени от Афганистан 955 души с пет полета, а във вторник министърът на отбраната Питър Дътън благодари на военните на САЩ, Великобритания и Нова Зеландия, че за седмица са помогнали да бъдат евакуирани 2650 души, включително и афганистански граждани.

Австралия оценява вторник като най-успешния си ден от началото на евакуацията, а тогава сред изведените хора имаше и афганистанци, работили за Канбера.

"Има още работа за вършене, но, разбира се, съзнаваме, че заплахите за сигурността на място продължават да се увеличават", заяви Дътън в парламента.

Австралийският премиер Скот Морисън отказа да коментира съобщенията, че най-малко 1200 афганистанци с австралийски визи са били върнати от летището.

Дътън заяви, че Австралия е настанила на друго място 8500 афганистанци, помагали на страната му през последните пет години.
БТА