/ iStock/Getty Images
На срещата на Г-7 Европейският съюз призова САЩ да поддържат летището в Кабул безопасно "докогато е необходимо", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Според Шарл Мишел ЕС е повдигнал два въпроса пред САЩ - необходимостта от обезопасяване на летището, за да може да бъде завършена евакуацията, и осигуряването на "справедлив и безпристрастен достъп до летището за хора от всякакви националности, които имат право да бъдат евакуирани".
По думите му няколко лидери от Г-7 са изразили тревога от приключване на евакуационните дейности на 31 август, съобщава БТА.

"Във всеки случай ще бъде от ключово значение да се гарантира безопасно преминаване" на афганистанците, напускащи страната след края на месеца, а летището ще е от решаващо значение за доставянето на хуманитарна помощ, каза Мишел.

Той и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представляваха ЕС на срещата на Г-7.

ЕС е разтревожен от това доколко неговите и други граждани могат да стигнат безопасно до летището в Кабул, за да се евакуират, и призовава талибаните да позволят свободно преминаване на хората, които искат да стигнат дотам, заяви Мишел, цитиран от Ройтерс.

По думите му ЕС ще продължи да се застъпва за демокрацията и човешките права по света и след края на военната мисия на Запада в Афганистан.
Краят на военните операции в Афганистан "не е край за нашия ангажимент да насърчаваме върховенството на закона, демокрацията и правата по света - напротив, ние трябва да бъдем по-решителни от всякога", каза той на пресконференция след срещата на Г-7 за Афганистан.

Междувременно по-голямата част от служителите на Европейския съюз в Афганистан, включително местните, вече са евакуирани от летището в Кабул, съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Ситуацията е наистина трагедия за афганистанския народ и сериозно поражение за международната общност", допълни председателката на ЕК. Фон дер Лайен изтъкна, че помощта е от ключово значение за хората, които са в непосредствена опасност в Афганистан, особено за многобройните вътрешни бежанци в страната, 80 процента от които са жени и момичета.

 
БТА