САЩ са принудени от съюзници да отложат изтеглянето си от Афганистан, за да се даде повече време за евакуация на онези, които искат да избягат от страната, сега, когато тя се управлява от талибански бойци. Американските войски, контролиращи летището в Кабул - единственото в страната, което функционира, трябва да напуснат до 31 август.

Обединеното кралство е домакин на среща на върха на Г-7, предупреждавайки, че "не всички ще излязат". Талибаните предупредиха за последствия, ако чужди сили останат след крайния срок, договорен със САЩ. В момента 5800 американски войници са на земята. Президентът Джо Байдън ще реши в рамките на следващите 24 часа дали да удължи престоя си, заяви служител пред агенция Ройтерс.

САЩ евакуираха и улесниха евакуацията на приблизително 48 000 души от началото на интензивен въздушен превоз на 14 август, съобщи Белият дом. Други, които искат да избягат, остават натъпкани в или близо до международното летище в столицата Кабул. Много от хората, които бягат, особено тези, които са работили с чужди сили, живеят в страх от репресии от страна на група, наложила сурова версия на ислямския закон, когато е на власт от 1996 до 2001 г. Ръководителят на ООН по правата на човека изрази сериозна загриженост за ситуацията в Афганистан след идването на талибаните на власт. Мишел Бачелет заяви, че отношението им към жените ще бъде "фундаментална червена линия".

В изявление преди извънредна сесия, посветена на Афганистан, Бачелет призова талибаните да спазват ангажиментите за зачитане правата на жените и момичетата, етническите и религиозните малцинства и да се въздържат от репресии.

„Сега отговорността е изцяло върху талибаните да превърнат тези ангажименти в реалност“, каза тя.

„Силно призовавам талибаните да приемат норми за отзивчиво управление и правата на човека и да работят за възстановяване на социалното сближаване и помирение, включително чрез зачитане на правата на всички, които са пострадали по време на продължилия десетилетия конфликт“, каза Бачелет пред съвета .

„Основна червена линия ще бъде отношението на талибаните към жените и момичетата“, каза тя, призовавайки „зачитането на тяхното право на свобода, свобода на движение, образование, себеизразяване и заетост“.

Специално внимание се обръща на осигуряването на достъп до качествено средно образование за момичетата, което ще бъде основен показател за ангажираността на управляващите с правата на човека, уточни Бачелет.

Днешната среща бе организирана в момент, когато американските войски предприемат все по-отчаяни усилия да изведат хиляди хора от Кабул, след като талибаните предупредиха, че евакуацията може да продължи само още една седмица, съобщи АФП.

Тълпи продължават да се събират извън летището, като много афганистанци се страхуват да останат да живеят там под управлението на талибаните. Кадри от сателит показват мащабите на случващото се край летището в Кабул. 

Бойците многократно обещаваха управление, различно от бруталния им режим през 90 -те години, когато жените трябваше да стоят затворени в домовете си, повечето забавления бяха забранени, а наказанията включваха бой с камъни и публични екзекуции.

На обещаната от тях промяна се гледа със скептицизъм на фона на съобщенията, че талибански бойци през последните дни ходят от врата на врата да издирват противници, включително журналисти.

Още да бъде превзет от талибаните, ООН съобщи, че през последните месеци в Афганистан се наблюдава рязко увеличаване на жертвите сред цивилното население.

Бачелет каза, че нейният офис е получена достоверна информация за сериозни нарушения на места, контролирани от талибаните, включително екзекуции, ограничения на правата на жените, спиране на момичетата да посещават училище и набиране на деца за войници.

„Нарушенията на правата на човека подкопават легитимността на извършителите, както по отношение на хората, така и по отношение на регионалните и международните институции и останалите държави“, предупреди Ръководителят на ООН по правата на човека.