Британският премиер Тереза Мей каза днес, че иска да се договори за такова отлагане на Брекзит, което би позволило Великобритания да напусне Европейския съюз веднага, след като тя ратифицира споразумението за развода, предаде ДПА.

Ще позволят ли лидерите на ЕС на Лондон да отложи Брекзита при определени условия?

Мей направи това изявление пред репортери при пристигането си в Брюксел днес за извънредната среща на върха на ЕС. "Искам ние да имаме възможност да напуснем ЕС по плавен и организиран начин колкото е възможно по-скоро и ще работя за тази цел", добави тя.

Gulliver/Getty Images

"Поисках отсрочка до 30 юни, но важното е продължението да ни дава възможност да напуснем в момента, щом ратифицираме споразумението за развода, така че можем да напуснем на 22 май и да започнем да градим нашето светло бъдеще", отбеляза тя, цитирана от Ройтерс.
 
Премиерът Борисов подкрепя удължаване за Брекзит, но настоява за гаранции

Премиерът не каза, дали би приела предложение на лидерите на ЕС за отсрочка на Брекзит след 30 юни. Тя посочи, че разговорите с главната британска опозиционна Лейбъристка партия за постигане на компромис, който да събере парламентарно мнозинство, са "сериозни и конструктивни" и ще продължат утре.

Gulliver/Getty Images

Това е главният й аргумент, с който иска да убеди лидерите на ЕС, че могат да й вярват, че ще успее да прокара споразумението за Брекзит в парламента. Но на тези разговори до момента все още няма никакво споразумение. Лейбъристите твърдят, че правителството не проявява желание да излезе извън своите "червени линии" - по-конкретно по членство в митническия съюз, което би било знак за възможен пробив, отбелязва Ройтерс.
БТА