Лидерите на страните от Европейския съюз (ЕС) се събират тази вечер в Брюксел, за да позволят на Великобритания за втори път да отложи излизането си от съюза.
 
Меркел ще подкрепи искането на Мей за удължаване на Брекзит

Много е възможно довечера да решим да предотвратим Брекзит без сделка, каза холандският премиер Марк Рюте, предаде Ройтерс.

Gulliver/Getty Images

Ще обсъждаме няколко важни въпроса - с колко да се отложи Брекзита и при какви условия. Има различни мнения по тази тема. Трябва да сме сигурни, че ЕС ще може да функционира, че всички страни членки лоялно ще си сътрудничат, добави Рюте.

Ще даде ли ЕС на Великобритания възможност за отлагане на Брекзит?

Белгийският премиер Шарл Мишел обаче заяви, че не е сигурно, че ще има отлагане и че не е ясно какво означава това. Датският премиер Ларс Локе Расмусен подчерта, че е необходимо да се действа така, че да се стигне до организиран Брекзит.

Gulliver/Getty Images

Чешкият премиер Андрей Бабиш подкрепи предложението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск да се позволи на Лондон по-дълго отлагане от поисканото - до една година, при условие, че Обединеното кралство не затруднява вземането на решение в ЕС, докато продължава да бъде негов член. Британският премиер Тереза поиска отлагане на Брекзита до 30 юни.
 
Британските депутати одобриха плана на Мей да поиска удължаване на Брекзит

Говорителката на френското правителство Сивет Ндиайе предупреди преди началото на днешната среща, че все още има риск от Брекзит без сделка. Този въпрос е бил обсъждан на седмичното заседание на френското правителство, преди президентът Еманюел Макрон да замине за Брюксел.

Gulliver/Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон заяви, пристигайки на срещата на високо равнище в Брюксел, че с нетърпение очаква да чуе какво ще каже британският премиер Тереза Мей, за да убеди европейските лидери, че трябва да удължат срока за преговори за Брекзит, предаде Ройтерс. "Според мен на този етап нищо не бива да се смята за подразбиращо се от само себе си", каза Макрон. Преди началото на срещата на ЕС Макрон ще разговаря с Тереза Мей.

Gulliver/Getty Images

Вариантът за Брекзит без сделка несъмнено е на-нежеланият, но има риск и Франция е готова за този сценария, каза говорителката. Париж е готов да позволи на Лондон удължаване на Брекзита, но не и автоматично. Франция иска "ясна и вдъхваща доверие перспектива", посочи тя, но отказа да уточни с колко може според Париж да се отложи излизането на Лондон от ЕС.
БТА