/ Gulliver/Getty Images
Докато часовниците отмерват последните минути до Брекзита, малкото германско село Гадхайм се готви да заеме централно място, защото ще стане новият географски център на ЕС след напускането на Великобритания, предаде Ройтерс.

Сегашният географски център, във Вестернгрунд, е на 55 км от Гадхайм, но табела извън малкото село вече обявява гордо "Бъдещ център на ЕС". Пилон на невзрачна ивица земеделска земя се готви да развее знамето на ЕС.

Британските депутати одобриха плана на Мей да поиска удължаване на Брекзит

Сбогуването с титлата, спечелена след присъединяването на Хърватия през 2013 г., ще бъде тъжен ден за Вестернгрунд. Точното място на географския център е отбелязано с паметна плоча, карта и европейско знаме, като много табели насочват към него.

Географският център на ЕС се преместваше леко в различни периоди, но остава в границите на Германия от разширението на ЕС през 2004 г., когато страните членки станаха 25, отбелязва Ройтерс.

Гадхайм е прекалено малко село, за да има собствен кмет и е под юрисдикцията на Юрген Гьотс, кмет на съседното селище Файтшьоххайм. Той се надява, че след превръщането си в център на ЕС село Гадхайм ще стане забележимо на картата.

Ще даде ли ЕС на Великобритания възможност за отлагане на Брекзит?

"Разбира се, че разчитаме в региона и конкретно в Гадхайм да дойдат повече туристи", заяви той пред Ройтерс. Местни жители също са доволни и един от тях дори призовава Гьотс да направи Тереза Мей почетна гражданка на Гадхайм.

"Това очевидно е малко трудно. Разбира се, Гадхайм има повод да празнува, но мисля, че това няма да е добър ден за Европа като цяло", казва кметът.
 
БТА