/ iStock/Getty Images
Европейците са готови да дадат на Великобритания възможност за отлагане на Брекзита след 12 април, но при стриктни условия, заявиха министри от страните от Европейския съюз, събрали се в Люксембург, за да подготвят планираната за сряда извънредна среща на върха, посветена на Брекзит, предаде Франс прес.

Британският парламент прие закон, забраняващ Брекзит без сделка

"Намираме се в много, много озадачаваща ситуация", тъй като "трябва да дадем на британската страна време, за да научим най-сетне какво тя иска в действителност", обясни пред журналисти германският министър по европейските въпроси и заместник-външен министър Михаел Рот.

БГНЕС

Рот потвърди, че 27-те разглеждат възможността за отлагане на крайния срок за Брекзит след 12 април, "включително дълго отлагане". Тази отсрочка обаче "трябва да бъде подчинена на много строги критерии", подчерта той, допълвайки, че Великобритания ще трябва да поеме ангажимент за "конструктивно отношение", ако се наложи да удължи присъствието си в ЕС.

Великобритания определи 23 май за дата на евроизборите

Хипотезата за отлагане "не е нито приета, нито е автоматична", заяви френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален. "Крайно важно е това искане да бъде придружено с убедителен политически план, който разяснява какво би се случило по време на исканото удължаване", добави тя.

ЕС трябва да даде на Великобритания повече време за организирането на Брекзита, но Лондон трябва да изясни как планира да го направи, заяви холандският външен министър Стеф Блок, цитиран от Ройтерс.

Великобритания определи 23 май за дата на евроизборите

"В интерес на Холандия е да се избегне твърд Брекзит и ако е нужно повече време, за да се избегне Брекзит без сделка, трябва да предоставим това време", каза пред репортери Блок при пристигането си за срещата с колегите си от ЕС в Люксембург. 
БТА