/ БГНЕС
Британските депутати одобриха плана на министър-председателката Тереза Мей да поиска удължаване на излизането на Великобритания от Европейския съюз до 30 юни, предаде Ройтерс.

Това стана, докато тя се опитва да постигне компромис с опозиционната Лейбъристка партия, за да прокара в парламента предложеното от нея споразумение с ЕС за Брекзит.

Барние: Нашата цел е организиран Брекзит

Депутатите гласуваха с 420 гласа и 110 против предложението на правителството. То беше принудено да поиска това гласуване, след като парламентът прие закон в понеделник, с който си даде правомощие да контролира и променя плана на Мей да поиска удължаване на преговорния период за срока на Брекзит за втори път.

Ще даде ли ЕС на Великобритания възможност за отлагане на Брекзит?

Преговорите с лейбъристката опозиция за излизане от безизходицата с Брекзит ще продължат след утрешната европейска среща на върха за Брекзит, съобщи правителството, с което излъчи сигнал, че засега няма резултат от преговорите, съобщи Франс прес.

Правителството нарече преговорите конструктивни и подчерта в комюнике, че "двете страни са се разбрали да се срещнат отново в четвъртък, след срещата", посветена на Брекзит.

Междувременно председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи на своите колеги Великобритания да получи отсрочка до една година за напускането на ЕС. Предложението се съдържа в писмото на Туск до участниците в утрешното извънредно заседание на Европейския съвет.

Британският парламент прие закон, забраняващ Брекзит без сделка

Туск отбелязва, че британският премиер Тереза Мей е поискала отсрочка до 30 юни. Досегашният ни опит, както и разделението в британския парламент, показват, че е малко вероятно одобряването на постигнатото споразумение между ЕС и Лондон да приключи до юни, допълва той. По неговите думи отсрочка до юни би повишила заплахата от нови временни отлагания и извънредни срещи на върха с кратки срокове. Това би хвърлило сянка над работата на останалите държави от ЕС в следващите месеци, пише Туск. Той пояснява, че съществува и възможност някоя следваща отсрочка да не получи одобрение и така да се стигне до случайна раздяла без уредени правила.

Затова вярвам, че би трябвало да обсъдим други възможности. Една от тях е "гъвкава отсрочка", която да продължи само доколкото е необходимо и не повече от една година, защото след това ще ни трябва единодушие за предстоящи решения, уточнява председателят на Европейския съвет. По неговите думи при гъвкав подход прилагането на отсрочката може да бъде автоматично прекратено, веднага след двустранното ратифициране на споразумението за раздялата.

Великобритания определи 23 май за дата на евроизборите

Ако застоят продължи, дългата отсрочка би дала възможност на Великобритания да преосмисли стратегията си за напускане на ЕС, предвижда Туск. Той добавя, че за да бъде одобрена, отсрочката трябва да се опира на съгласие, че постигнатото споразумение за оттегляне няма да бъде предоговаряно; че преговорите за бъдещите отношения няма да започват (до британското напускане). Великобритания може да оттегли по всяко време заявката си за напускане на ЕС, както потвърди Европейският съд, допълва Туск.

Той отбелязва, че докато не напусне, Великобритания остава пълноправна част от ЕС и останалите следва да се отнасят с Лондон с най-дълбоко уважение заради желанието да останат близки партньори. Нито една от страните не следва да се чувства унизена в този труден процес, заявява той.
БТА