Медведев към Обама: Критиките на САЩ за изборите в Русия нямат значение за Москва
Медведев към Обама: Критиките на САЩ за изборите в Русия нямат значение за Москва / снимка: Reuters, архив

Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че при разговор с американския си колега Барак Обама му е казал, че критиките на Вашингтон за начина, по който са протекли последните парламентарни избори в Русия нямат никакво значение за Москва, предаде АФП.

„Трябваше, разбира се, да му кажа едно нещо - може да разглеждате изборите ни както си искате, това си е ваша работа. Откровено казано, ние не отдаваме никакво значение на това”, заяви Медведев пред представители на управляващата партия „Единна Русия”.

Независимо дали тези забележки „идват от сърце или от друг орган, това е недопустимо и няма да го приемем”, каза Медведев. „Ние сме голяма, силна, суверенна страна. Когато чуваме реплики в най-лошата традиция на Студената война, това е недопустимо. Определено не това е съживяването на руско-американските отношения. Наложи се да го кажа на американския си колега”, добави Медведев.

Кремъл съобщи, че Обама поздравил Медведев в телефонен разговор по случай присъединяването на Русия към Световната търговска организация. Белият дом посочи по същия повод, че в този разговор Обама също е засегнал „неотдавнашните парламентарни избори и последвалите ги митинги в Русия”.

Президентът Обама „говори за информациите за недостатъците в начина на организиране на изборите и приветства ангажимента на президента Медведев да се проведе разследване на тези обвинения”, съобщи Белият дом.

В неделя Медведев обеща да се разследват сигналите за нарушения след безпрецедентни протестни прояви, чиито участници оспорваха победата на управляващата партия „Единна Русия”. Още на следващия ден след руските избори от 4 декември държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън изрази безпокойството на Вашингтон от обвиненията в изборни измами и оказан натиск в полза на „Единна Русия”.

На 6 декември тя заяви, че изборите в Русия не са били нито свободни, нито честни, уточнява БТА. Руският премиер Владимир Путин обвини САЩ, че „са дали сигнала” за оспорването на изборните резултати. Според него за този „сценарий на хаоса” са били отделени стотици милиони долари. В четвъртък Путин заяви, че му се струва, че „Америка не иска съюзници, а васали”, припомня АФП.