Медведев и Янукович уверени, че руско-украинските отношения ще се подобрят
Медведев и Янукович уверени, че руско-украинските отношения ще се подобрят / снимкa: Reuters

Президентите на Русия и Украйна Дмитрий Медведев и Виктор Янукович изразиха днес надежда, че отношенията между двете страни ще се подобрят, след като последните пет години бяха белязани от напрежение, предадоха Асошиейтед прес и РИА Новости.

"Сърдечно Ви приветствам в Кремъл. Поздравявам Ви за встъпването Ви в длъжност и Ви желая много успехи", каза Медведев на Янукович, който миналата седмица положи клетва като държавен глава на Украйна.

"Надявам се, че черният период в нашите отношения ще свърши след Вашето идване на власт и след началото на работата Ви на поста", заяви руският президент.

Янукович, който пристигна на първото си посещение в Москва след встъпването си в длъжност, показа готовност да скъса с антируската политика на лидерите на Оранжевата революция.

"Целта ми е Украйна и Русия да направят рязък завой - в правилната посока - в отношенията помежду си, така че да бъдат постигнати общите цели, за които мечтаят украинският и руският народ", каза новият президент на Украйна.

През последните години най-сериозните спорове между Киев и Москва бяха заради плащанията на руските доставки на газ за Украйна, като проблемите засегнаха и Европейския съюз.

Янукович се надява, че ще успее да убеди Русия да върне старите, по-ниски цени на газа за Украйна, която след уреждането на последната газова криза беше задължена да плаща за доставките по европейски цени.

Руската компания Газпром заяви тази седмица, че до момента не е получавала подобно предложение. По-рано тя обяви, че не вижда причина да преразглежда подписаната миналата година сделка, отбеляза АП.

Ройтерс цитира руския министър на енергетиката Сергей Шматко, който каза, че Медведев и Янукович не са обсъждали на днешната среща намаляването на цената на руския газ за Украйна. "Споразумяхме се всички въпроси на нашето сътрудничество, включително този за газа, да бъдат обсъдени в рамките на съставянето на новото украинско правителство и в рамките на подготовката за срещата на президента Медведев в Киев през първата половина на тази година", заяви той.

Янукович намекна, че може да позволи на руския черноморски флот да остане в украинското пристанище Севастопол и след изтичането на договора за ползване на базата през 2017 г. По думите му въпросът скоро ще бъде решен по начин, който да задоволи и двете страни, посочи Ройтерс.   

Украинският президент също така каза, че в най-скоро време ще изпълни обещанието си да защити правата на рускоезичното население в Украйна, отбеляза ИТАР-ТАСС.

Янукович, чието първо посещение в чужбина като държавен глава беше в Брюксел, обясни, че графикът му е бил такъв, защото в Брюксел е бил поканен на първо число, а в Москва - на пето, пише БТА. Той обаче добави, че "всички пътища водят към Москва".

Медведев заяви, че през първата половина на тази година ще посети Украйна.