/ / iStock/Getty Images

Десетки арести при координирана от Европол полицейска операция в 6 европейски държави. Акцията насочена срещу международния трафик на наркотици, съобщиха белгийски прокурори.

В Белгия, където разследването е започнало през 2020 г., са извършени 30 ареста. В чужбина са задържани по-малък брой хора, се посочва в изявление на прокуратурата.

Подадени са заявление за общо 109 обиска в Белгия, Германия, Италия, Испания, Нидерландия и Хърватия. Мрежата е била активна в трафика на кокаин от Южна Америка, а разследването е подпомогнато от хакването на криптирана телефонна мрежа, използвана от организирани престъпни групи.

Последният случай включва източноевропейски трафиканти, базирани в района на Брюксел, както и "граждани от Южна Европа, принадлежащи към лимбургската мафия" - препратка към провинция Лимбург, граничеща с Нидерландия в северната част на Белгия и известна с производството на наркотици.

Разследването в Белгия започнало в края на 2020 г.: по време на обиск в района на Брюксел белгийската полиция открила голямо количество ацетон, няколко килограма канабис, както и фалшиви полицейски дрехи. След това белгийските власти открили, че мрежата вече е разследвана в Испания, което довело до сътрудничеството между двете държави. През 2021 г. разследването е подпомогнато от хакването на мрежата SKY ECC, което е помогнало да се установят контакти в няколко южноамерикански държави.

Освен контейнеровозите, преминаващи през пристанищата на Антверпен, Ротердам, Хавър и Хамбург, методите на транспортиране включват и пътни превозни средства, транспортни компании, товарни и частни самолети.

Белгия се е превърнала в основна врата към Европа за кокаин, като през 2021 г. в пристанището на Антверпен са конфискувани почти 90 тона, което според властите е нов рекорд.

БГНЕС