/ iStock/Getty Images
Специалният съд за корупция и организирана престъпност в Албания осъди бившия вътрешен министър Саймир Тахири на три години и четири месеца затвор за злоупотреба със служебно положение, съобщава сайтът Екзит.

Според съдията Тахири е помагал на престъпна група да извършва трафик на наркотици с бездействието си и е получавал подаръци от членове на групата по време на мандата си.

Над 13 килограма кокаин са открити на пристанището в Пирея

Съдът потвърди решение на първа инстанция от септември 2019 г., когато Тахири беше осъден на същия период, но присъдата затвор тогава беше заменена с обществено полезен труд.

Съгласно вчерашното решение той трябва да бъде прехвърлен в затвор, за да започне да изтърпява присъдата си. Същата присъда получи и бившият ръководител на полицията във Вльора.

Арестуваха издирвания бивш главен прокурор на Албания в Италия

Бившият министър беше арестуван през 2017 г. първоначално по обвинения в трафик на наркотици. Прокурорите поискаха 12 години затвор за "международен трафик на наркотици", участие в "организирана престъпна група" и "престъпна дейност в рамките на организирана престъпна група".

Съдът отхвърли и трите обвинения и го осъди за злоупотреба със служебно положение.

Върховният съд на Албания обаче постанови преразглеждане на делото от друг съдебен състав. Според решение на съда Тахири не е имал възможност да се защитава по обвиненията в злоупотреба със служебно положение, тъй като първоначално е бил изправен пред съда по обвинения в трафик на наркотици.

Той е вторият министър от първото правителство на премиера Еди Рама (2013-2017 г.), който отива зад решетките. Бившият министър на околната среда Лефтер Кока беше арестуван през декември по обвинения в злоупотреба със служебно положение.

Тахири има 45 дни, за да обжалва присъдата пред Върховния съд.
БТА