Белезниците щракнаха около китките на украинския "Хитлер"
Белезниците щракнаха около китките на украинския "Хитлер" / iStock/Getty Images
Бившият главен прокурор на Албания Адриатик Лала, който получи присъда за лишаване от свобода, но избяга от страната преди да бъде арестуван, е бил задържан от италианската полиция, съобщават албанските медии.

Според „Екзит Нюз“ Лалала е бил арестуван след международна заповед за арест от албанските власти, а решението за екстрадирането му в Албания трябва да бъде взето от италиански съд.

Албанската полиция обяви за международно издирване бившия главен прокурор, тъй като не успя да го открие след окончателната присъда за корупция. Той беше осъден от апелативен съд на две години затвор за това, че не е декларирал имуществото си, и му беше забранено да упражнява публична длъжност за срок от пет години. През септември 2021 г. Специалният апелативен съд за борба с корупцията също потвърди решението на по-нисша инстанция, което включваше конфискация на апартамент и 22 000 кв. м земя.

Най-високопоставеният прокурор на Албания от 2012 г. до 2017 г. трябваше незабавно да започне да излежава присъдата си, но той не присъстваше, когато съдията обяви окончателната присъда през септември.

Медиите съобщиха, че преди две седмици Лала е напуснал Албания и от летище Тирана е заминал за Рим, Италия.

Лала получи поста на главен прокурор през декември 2012 г. след предварително постигнат консенсус между политическите партии. До оттеглянето му от длъжност през ноември 2017 г., той бе смятан за един от най-влиятелните хора в Албания, от когото мнозина се страхуваха. През 2018 г. на Лала беше забранено влизане в САЩ за подозрения за участие в корупция. Забрана за влизане в Съединените щати имат и жена му и двете му деца.

Бившият прокурор подаде оставка от поста си през 2017 г. и не се подложи на процеса на проверка в рамките на съдебната реформа. Той твърди, че присъдата му е политически мотивирана, а според някои медийни съобщения е поискал политическо убежище в Италия.
 
БГНЕС