Масов гроб на 7000 години доказва праисторическо клане в Европа
Масов гроб на 7000 години доказва праисторическо клане в Европа / ThinkStock/Getty Images

Учени са открили рядко доказателство за праисторическо клане в Европа, натъквайки се на масов гроб на 7000 години. В него са намерени скелетни останки от първите земеделци на континента със следи от ужасяващи рани, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Щателното проучване на костите на около 26 мъже, жени и деца, чиито останки са намери в гроба в близост до Франкфурт, Германия, датиращ от Каменната епоха, разкрива следи кръвонасядания в областта на главите и от рани от стрели, както и свидетелства за умишлен опит да бъдат строшени пищялните кости на поне половината от жертвите - причинени или с цел да се предотврати бягството им или като послание към оцелелите.

"Става въпрос или за мъчение, или за осакатяване. Не можем да кажем със сигурност дали жертвите все още са били живи", казва антропологът Кристиан Майер от университета на Майнц, Германия.

Майер обяснява, че находката подкрепя теориите, предложени след откриването на други два гроба в Германия и Австрия. И на трите места жертвите и извършителите изглежда са принадлежали към Културата на линейно-лентовата керамика. Представителите й са били земеделци, пристигнали в Централна Европа около 5500 години преди Христа. И трите гроба датират от края на Културата на линейно-лентовата керамика, възникнала на мястото на днешна Унгария, разпространила се по река Дунав и просъществувала 600 години. Настоящата находка, прибавена към предишните две, според авторите на проучването свидетелства, че масовите кланета не са били изолирани случаи сред древните общности.

Източник: БТА