/ БТА
Майка, удавила двете си невръстни деца, иска да бъде помилвана 30 години след ужасяващото престъпление.

Департаментът за пробация, условно освобождаване и помилване на Южна Каролина вече обяви дата за изслушване по условно освобождаване на прочутата убийца Сюзън Смит, съобщиха американски медии.

Изслушването ще съвпадне с 30-годишнина от жестокото престъпление, което шокира САЩ.

През 1995 г. Смит беше призната за виновна по две обвинения в убийство на синовете си — 3-годишния Майкъл и 14-месечния Александър. Тя беше осъдена на доживотен затвор. Това, което съдебните заседатели не знаеха тогава, е, че доживотната присъда в Южна Каролина дава право на осъдения да поиска условно освобождаване след 30 години.
 

удавени деца
БТА


Убийството на невръстните братчета става на 25 октомври 1994 г., когато Сюзън Смит подава фалшив сигнал, че момчетата ѝ са били отвлечени по време на грабеж. Тя твърди, че афроамериканец я е заплашил с пистолет на кръстовище и я е принудил да кара колата с децата вътре, след което я е изхвърлил и избягал с автомобила и децата. Това предизвиква национално издирване на предполагаемия извършител, колата и децата.

Няколко дни по-късно Смит признава, че е бутнала колата в езерото Джон Д. Лонг, докато децата ѝ са били вътре, завързани към детските седалки. Телцата им са извадени от езерото девет дни по-късно, след като Сюзън написва ръчно своите самопризнания.

Изслушването за условно освобождаване на Смит е насрочено за 20 ноември 2024 г. Според департамента за пробация и условно освобождаване на Южна Каролина интересът от страна на медиите и обществеността във връзка с условното освобождаване на Смит е нараснал значително. Тя има право да поиска освобождаване от 4 ноември, а след изслушването ще бъде проведена пресконференция в столицата на щата, Колумбия.

През август тази година, в навечерието на предстоящото ѝ изслушване, Смит бе обвинена в незаконна комуникация с жертва или свидетел. Според властите в Южна Каролина, обвинението е свързано с телефонни разговори между Смит и режисьор на документален филм относно престъпленията ѝ. Тя е предоставила на режисьора контактна информация на свои роднини и жертви, включително на бившия си съпруг Дейвид Смит.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня