Мадона се застъпи за „Пуси райът”, Стинг също защити  рускините
Мадона се застъпи за „Пуси райът”, Стинг също защити рускините / снимки: Reuters

Кралицата на поп музиката Мадона направи изявление във връзка с осъдителните присъди на трите пънкарки от руската група „Пуси райът”, предаде Ройтерс.

„Протестирам срещу признаването на вината и осъждането на членките на групата на две години в наказателна колония само заради тяхното 40-минутно изпълнение, чрез което те изразиха своите политически възгледи”, се казва в изявлението на Мадона.

Преди това певицата беше изразила подкрепата си за момичетата. Сега тя заяви, че двугодишната присъда е прекалено сурова и де факто нечовешка. „Те прекараха достатъчно време в ареста. Призовавам всички в Русия: „Пуснете на свобода Пуси райът”, заключава Мадона.

В събота вечерта по време на концерта си в Цюрих Мадона четири пъти спомена за присъдите на „Пуси райът” и каза, че е отвратена и съкрушена от тях, предаде ДПА. „Ще посветя остатъка от живота си на борбата срещу всякаква форма на дискриминация”, зарече се певицата.

Колеги на Мадона като Брайън Адамс и барабанистът на бандата Блек кийс Патрик Керни, който се зарече да не изнася концерти в Русия, вече определиха присъдата на трите пънкарки като несъразмерна спрямо деянието им, припомня Ройтерс.

Мадона се застъпи за Пуси райът Стинг също защити  рускините
netinfo


Британският певец Стинг също открито се обяви в защита на певиците от „Пуси райът”. Зад кулисите обаче той изнася концерти за частни партита на руски олигарси, разкрива в. „Кориере дела сера”.

Певецът се е изявил за хонорар, чиято стойност не се съобщава, на остров Сардиния, в Коста Смералда във вила Виолина, собственост на руския метален магнат Алишер Усманов, смятан за най-богатия руснак. На партито присъствали 200 подбрани гости, в това число и бившият италиански премиер Силвио Берлускони, който има вила на Сардиния, изтъква БТА. За партито магнатът е похарчил най-малко един милион евро. Твърди се, че тържеството било за сестрата на Усманов.

Стинг ще пее и на партито на руския магнат от еврейски произход Давид Каплан, но този път във вила на френската Ривиера.

В същото време бившият световен шампион по шахмат и настоящ опозиционен активист Гари Каспаров отхвърли твърденията, че е ухапал московски полицаи по време на масовите арести на протестиращи срещу присъдата на пънкарките от Пуси райът, предаде ДПА. Каспаров беше арестуван пред съда, където се гледаше делото на пънкарките, заедно с още 100 техни привърженици.

Полицията твърди, че той е ухапал полицай по време на ареста. Каспаров отрече с думите: „Може би неговото куче го е ухапало”. Всички арестувани бяха пуснати с изключение на една жена.

Същевременно Пуси райът издаде нов сингъл, озаглавен: „Путин запали огъня на революцията”. Той може да се чуе онлайн и в текста му се казва: „Страната ни върви храбро по своя път, страната ни каза „Сбогом” на режима”. Засега Владимир Путин не е коментирал присъдите.

Мадона се застъпи за Пуси райът Стинг също защити  рускините
netinfo

Днес и българското Министерство на външните работи изрази разочарование от непропорционалната по тежест присъда срещу Надежда Толоконикова, Мария Альохина и Екатерина Самусевич от руската група „Пуси райът”. „Изкуството търси провокация, но това не може да бъде повод за наказателна репресия. Свободата на изразяване е основна ценност на демократичните общества”, се посочва още в предоставено на медиите изявление на говорителя на МВнР.

На 21 февруари пет активистки на пънк групата пристигнаха в големия православен храм „Христос Спасител”. Те си сложиха маски, побягнаха към амвона, където присъствието на странични граждани е забранено. Момичетата включиха звукозаписната апаратура и „отслужиха” своя молебен. Видеото беше качено в интернет и предизвика голям обществен резонанс. За кощунството отговаряха пред съда три от участничките в групата - Мария Алехина (22 г.), Надежда Толоконникова (30 г.) и Екатерина Самуцевич (24 г.).