Няма изтичане на радиация след руската атака срещу най-голямата в Европа атомна електроцентрала в Украйна, а пожарникари са изгасили пламъците в обекта. Това обявиха представители на ООН и украински служители, предаде Асошиейтед прес.

Системите за контрол на безопасността работят нормално след пожара в Запорожката АЕЦ, информираха и от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирана от ДПА.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси потвърди, че сградата, ударена от руски "снаряд" в Запорожката АЕЦ "не е част от реактора", а тренировъчен център, и че няма изтичане на радиация. Гроси обяви готовност да пътува до Украйна, за да преговаря за решение за гарантиране на сигурността на ядрените обекти, застрашени от войната, предаде Франс прес.

Украйна съобщи за жертви и ранени при пожара край Запорожката АЕЦ

„Изразих пред Руската федерация и Украйна готовността си да пътувам до Чернобил възможно най-скоро“, заяви Рафаел Гроси по време на свикана по спешност пресконференция, организирана във Виена след бомбардировките на руските сили срещу атомна централа южна част на Украйна. „И двете страни обмислят предложението“, добави той.

Руски танков огън срещу обекта в Запорожие през нощта от четвъртък срещу петък запали тренировъчен център, но не беше регистрирано изтичане на радиация, съобщиха украинските власти и МААЕ.

Системите за безопасност на реактора не са засегнати“, каза Гроси. Уредите за наблюдение на нивата на радиация също са "напълно работещи". „Ситуацията обаче продължава да е изключително напрегната и сложна“, каза директорът на агенцията, който от началото на руската инвазия предупреждава за опасността от сериозна ядрена авария.

Доц. Джунова: У нас няма следа от радиация и няма причина да се пие калиев йодит

Украйна има 15 реактора в четири електроцентрали и няколко други обекта. Тази в Чернобил, мястото на най-тежката ядрена катастрофа в историята през 1986 г., падна в ръцете на руските войски миналата седмица.

Отивайки там, Рафаел Гроси се надява "да придобие по-добра представа и да бъде по-ефективен".

„Идеята е да се постигне споразумение за рамка“ за гарантиране сигурността на ядрените обекти, отбеляза той, съзнавайки, че подобно пътуване „няма да бъде лесно предвид обстоятелствата на терен“.

БТА