/ БГНЕС
Международната агенция за атомна енергия поиска в доклад, публикуван днес, създаване на зона за сигурност, за да се предотврати ядрен инцидент в атомната централа "Зопорожие" в Украйна, която е окупирана от руснаците, предаде Франс прес.

"Настоящата ситуация е нетърпима", пише агенцията в документа от 52 страници. "Спешно трябва да се вземат временни мерки", допълва тя и препоръчва "незабавното създаване на зона за ядрена сигурност и за защита".

"Бомбардировките по обекта и в околностите трябва да престанат веднага, за да се избегне предизвикването на нови щети на съоръженията", подчертава МААЕ и казва, че е готова да започне консултации в тази насока.

Агенцията отбелязва освен това условията на изключителен стрес, при които работи украинският персонал под контрола на руските военни.

От седмици около централата, която е най-голямата в Европа, цари несигурност и обектът беше обстрелван, за което взаимно се обвиняват Киев и Москва.

След много преговори делегация на МААЕ посети централата в четвъртък. Двама инспектори на агенцията ще останат на място за постоянно.

По повод доклада на агенцията от визитата й в централата, украинският президент Володимир Зеленски бе изразил надежда, че той ще бъде обективен. Миналата седмица Зеленски упрекна МААЕ, че е премълчала въпроса за демилитаризиране на зоната на ядрената централа.

Броени часове след публикуване на доклада на МААЕ украинският град Енергодар, в който се намира атомната централа "Запорожие", е бил бомбардиран, заяви заяви Дмитро Орлов прокиевският кмет на града, който живее в изгнание, предаде Франс прес.

Представители на руските окупатори в района отхвърлят това твърдение и обвиняват украинската армия за обстрела.
БТА