/ БГНЕС
Министерството на външните работи на Великобритания извика руския посланик в страната и наложи санкции на двама души заради "неуспешен опит за намеса в британската политика чрез руски кибершпионаж", предаде Ройтерс.

САЩ: Деактивирахме зловреден шпионски софтуер на руска разузнавателна агенция

Хакерската група "Колд ривър", съставена от изследователи на киберсигурността, е работила от името на руската Федерална служба за сигурност (ФСС), като е била насочена срещу британски политици, журналисти и неправителствени организации в продължение на няколко години, каза в изявление министерството.

Правителството твърди, че групата е откраднала данни чрез кибератаки, включително материали, свързани с изборите през 2019 г. Русия многократно е отричала твърденията, че е замесена в подобни дейности, припомня BBC.

ЕС е открил възможна хакерска атака срещу представителството си в Русия

Дейвид Камерън заяви, че действията на групата са "напълно неприемливи". "Въпреки многократните им усилия, те се провалиха. Ние ще продължим да работим заедно с нашите съюзници, за да разкрием руската тайна кибернетична дейност и да потърсим отговорност от Русия за нейните действия", каза бившият премиер и настоящ дипломат номер 1 на Великобритания.