/ iStock/Getty Images
Девет лодки със стотици мигранти пристигнаха на южния италиански остров Лампедуза, а властите очакват и още хора с подобряването на времето, предаде Ройтерс.

Около 1200 души слязоха от плавателните съдове на брега на Лампедуза - една от основните входни точки за хората, опитващи се да прекосят Средиземно море и да достигнат Европа.

Най-малко 41 мигранти загинаха при потъване на лодка край бреговете на Тунис

"С подобряването на времето се възобновяват и пристиганията на мигранти. Трябва да подновим обсъжданията по въпроса за имиграцията", каза пред държавната телевизия РАИ кметът на Лампедуза Тото Мартело.От началото на годината до 7 май на италианския бряг са слезли около 11 000 мигранти при 4105 за същия период на миналата година, сочат данни на министерството на вътрешните работи.

Броят им все пак е малък в сравнение с 2015 г., когато стотици хиляди мигранти, много от които бягащи от бедност и военни конфликти в Африка и Близкия изток, предприеха опасното пътуване по море към Европа, отбелязва Ройтерс.

Спасителен с 265 мигранти в Средиземно море търси къде да акостира

Матео Салвини, лидерът на крайнодясната партия "Лига", призова премиера Марио Драги да се справи с проблема. "При положение че милиони италианци изпитват затруднения, не можем да си позволим да се грижим за хиляди нелегални имигранти", написа Салвини в Туитър.Някои от лодките бяха прехванати край бреговете на Лампедуза от италианската данъчна полиция, която се занимава с финансови престъпления и контрабанда. Само от една рибарска лодка слезли около 400 души от различни националности.

Друга лодка, с 325 човека, била прехваната на около 13 километра от Лампедуза.        
БТА