мигранти лодка
мигранти лодка / iStock/Getty Images
Четиресет и един мигранти са загинали при потъване на лодката им край бреговете на Тунис, съобщи ООН. Трима души са спасени, предаде ДПА.

Лодката потънала край пристанищния град Сфакс в четвъртък вечер, заявиха Международната организация по миграцията (МОМ) и Върховният комисариат на ООН за бежанците.

Първоначално бреговата охрана съобщи, че са се удавили 20 мигранти от Субсахарска Африка. Неин говорител заяви пред ДПА, че са открити телата на десет мъже, девет жени и бебе.

Спасителен с 265 мигранти в Средиземно море търси къде да акостира


Тунизийският бряг се превърна в обичайна отправна точка за хиляди мигранти, търсещи по-добър живот в Европа. Миналия месец загинаха най-малко 39 мигранти от две лодки, а през юни миналата година загинаха най-малко 60 в лодки, които потънаха край Сфакс.

Всяка година хиляди мигранти рискуват с опасното прекосяване на морето от Тунис и Либия към Европа. През 2019 г. при подобен опит са загинали над 1200 души по данни на МОМ. За миналата година в Италия са пристигнали от Тунис с лодки най-малко 12 000 мигранти по данни на Тунизийския форум за икономически и социални права
БТА