/ iStock/Getty Images
Русия и Китай се стремят да увеличат шпионския си капацитет и влиянието си в балтийските членки на НАТО, предупреди в публикуван днес доклад литовското правителство, цитирано от ДПА.

Русия е най-голямата заплаха за националната сигурност на Литва, се казва в годишния доклад за оценка на заплахите за националната сигурност, публикуван от литовското министерство на отбраната и литовския Департамент за държавна сигурност.

ЕК разследва посланика на ЕС в Южна Корея за шпионаж

"Основната заплаха за националната сигурност на Литва са външната политика на Русия и нейната политика в сферата на сигурността, движени от желанието на Кремъл да гарантира стабилността на режима и да демонстрира необходимостта от него пред вътрешната аудитория", се казва в доклада.

Китай засилва активността си в Литва с оглед на това, че се стреми да разшири геополитическото си влияние, се допълва там. И за Китай, и за Русия се твърди в него, че се опитват да увеличат шпионския си капацитет в киберпространството.

"Най-голямата заплаха за литовските информационни системи и за съхраняваната в тях информация е кибершпионажът от страна на руските разузнавателни служби", се уточнява в доклада.

Русия и Китай се стремят да вербуват литовски граждани за шпионска дейност, се твърди в него.

Русия експулсира японски журналист, заподозрян в шпионаж

Москва се опитва да разшири влиянието си сред етническите руснаци в съседна Литва, докато Пекин кани литовски експерти от сферата на науката, държавното управление и отбраната да посещават Китай, се казва в доклада.

Русия също така увеличава военното си присъствие в своя ексклав Калининград, който граничи с Литва и Полша, се твърди в документа.
БТА