Липсата на правителство вреди и на британците, и на Германия, твърди министър
Липсата на правителство вреди и на британците, и на Германия, твърди министър / БГНЕС, архив

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер изрази безпокойството си пред списание "Шпигел", че ако Великобритания не съумее да състави правителство наесен и вместо това отиде на предсрочни избори, това ще навреди на самата нея и на Европа, предаде Ройтерс.

"По-нататъшни забавяния не са желателни и със сигурност ще са вредни, както за самите британци, така и за нас в Европа", каза Щайнмайер. "Бизнесът и Ситито (финансовият център на Лондон) във Великобритания вече реагират доста чувствително на резултата от референдума и очаквам това да се прояви още по-силно, ако нещата се проточат допълнително", заяви той.

Решението на британските избиратели да референдума на 23 юни да напуснат ЕС, разтърси глобалните финансови пазари, хвърли британската политика в хаос и породи безпокойство за бъдещето пред ЕС.

Германски министър плаши с разпадане на ЕС, ако Великобритания напусне

Двамата фаворити в надпреварата да заменят Дейвид Камерън като премиер и лидер на Консервативната партия (торите) Тереза Мей и Майкъл Гоув заявиха, че са против предсрочни избори във Великобритания.

Камерън заяви, че ще се оттегли наесен, след като бъде избран приемникът му. "Виждаме ситуацията по следния начин - докато Великобритания официално не излезе, тя остава член на ЕС", каза още в интервюто Щайнмайер, цитиран от ТАСС.

Той заяви, че в министерството му е създадена работна група по въпросите на Брекзита.
Германският министър посочи, че е удивен "колко неподготвена се оказа Великобритания за тази ситуация, която макар и нежелателна, беше напълно възможна".

Меркел предупреди Великобритания да не очаква досегашните привилегии

"Най-вече ме възмущава това, че основните страни в редиците на торите превърнаха един изначално вътрешнопартиен конфликт в държавна и правителствена криза и по този начин навредиха на целия ЕС, като прехвърлиха отговорността за последствията на други. Създава се впечатлението, че някои привърженици на Брекзита изобщо не са искали излизане от ЕС, а са се надявали на поражение с незначителна разлика", заяви Щайнмайер.

Същевременно той каза, че не вижда как би могло да бъде игнориран резултатът от референдума. "Трябва да приемем фактите, а те са за Брекзит", каза Щайнмайер, както и че Великобритания остава важен съсед и партньор. "Не трябва да изпадаме в истерия и шок. Сега трябва да запазим сплотеността на Европа."

Източник: БТА