Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви пред Бундестага, че Германия е твърдо решена да работи за укрепване на ЕС и да запази близките отношения с Великобритания след референдума в Обединеното кралство, предаде Ройтерс.

"Разбираме колко важно е всички оставащи 27 страни в ЕС да покажат, че са готови и способни да предприемат правилните стъпки напред", каза Меркел в изказването си пред германския парламент.

Меркел: ЕС е достатъчно силен, за да се справи с Брекзит

Тя приветства всички предложения в помощ на укрепването на ЕС, но заяви, че е изключително важно да се избягват всякакви мерки, които може да насърчат и други страни да напуснат. Меркел също така предупреди, че Лондон не може да избира какво да запази в отношенията с ЕС при предстоящите преговори за Брекзита.

Обединеното кралство не може да очаква да има същите привилегии, каквито е имало и преди, каза германската канцлерка, цитирана от ДПА.

"Който напусне семейството, не може да очаква същите привилегии, каквито е имал преди, без да има и задължения".

Договорените отстъпки за Великобритания в ЕС отпадат

Меркел заяви, че няма да има никакви обсъждания с Великобритания по рамката за напускане на ЕС, нито официални, нито неофициални, докато Лондон не задейства Член 50 - клаузата за излизане на държава членка от ЕС. "Не трябва големите предизвикателства да остават извън вниманието ни", каза също тя преди двудневната среща на върха на съюза в Брюксел, посветена на решението за Брекзит.

Сред тези проблеми, които не трябва да бъдат изпускани от поглед, Меркел посочи например миграционната криза, предаде ТАСС.

Източник: БТА