Договорените отстъпки за Великобритания в ЕС отпадат
Договорените отстъпки за Великобритания в ЕС отпадат / БГНЕС

Договорените през февруари отстъпки за Великобритания вече са недействителни, няма да има предоговаряне. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той прочете съвместно изявление от свое име и от името на председателите на Европейския съвет, Европейския парламент и холандското председателство на Съвета на ЕС.

Попитан дали това е началото на края на ЕС, Юнкер отговори с "не", напусна подиума и предизвика ръкопляскания в залата за пресконференции - необичайна проява от страна на кореспондентския корпус.

Великобритания избра Брекзит - какво следва?

Преди да напусне, той заяви, че ръководителите на ЕС съжаляват за британското решение. Лично аз съм много натъжен, но трябва да уважим това решение, добави той. Това е невиждана ситуация. Очакваме британското правителство да действа възможно най-бързо, съобразно решението на гласоподавателите, всяко забавяне ще удължи излишно несигурността, допълни Юнкер.

Великобритания избра да напусне ЕС - политическите реакции

Готови сме да започнем бързо преговорите с Великобритания за условията за напускането. Докато преговорният процес не приключи, остават в сила всички права и задължения, свързани с членството в ЕС, поясни той.

Какво предвижда чл. 50 от Лисабонския договор в случай на напускане на членка на ЕС

Ще останем силни и ще продължим да отстояваме нашите ценности за мир и за благоденствието на нашите граждани. ЕС на 27 държави ще остане. ЕС е рамката на нашето бъдеще, заяви Юнкер.

Източник: БТА