Великобритания избра да напусне ЕС - политическите реакции
Великобритания избра да напусне ЕС - политическите реакции / Guliver/Getty Images

Британският премиер Дейвид Камерън обяви, че ще се оттегли до октомври, защото след като страната гласува за излизане от ЕС, тя има нужда от ново ръководство, предадоха Би Би Си и ДПА.

По-рано днес външният министър на кралството Филип Хамънд обяви, че Камерън е дал ясен сигнал, че смята да остане на поста си независимо от резултата на референдума за членството на страната в ЕС. Това заяви , предадоха Ройтерс и ТАСС.

В момента Великобритания "има нужда да усети приемственост и стабилност", добави Хамънд.

Британците решиха: Великобритания напуска ЕС

По окончателни данни британците са гласували за напускане на ЕС с 52 срещу 48 на сто (17,41 милиона гласове за излизане от общността срещу 16,14 милиона за по-нататъшна евроинтеграция).

Лидерът на британската евроскептична Партия за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж заяви, че е "неприемливо" Камерън да запази премиерския пост и лидерството в консервативната партия, след като курсът му към запазване на еврочленството се е провалил.

Туск: Моментът е исторически, но не е време за истерия

Осемдесет и четири британски депутати от консервативната партия, включително участвали в кампанията за напускане на ЕС, смятат да посочат в обръщение към премиера Дейвид Камерън, че е "негов дълг" да остане на своя пост независимо от резултата на референдума, пише днес "Росийская газета".

Белгийският премиер призова за конклав на ЕС

Белгийският премиер Шарл Мишел призова лидерите от ЕС да се съберат на закрито заседание (конклав) през юли след резултата от британския референдум, предаде ДПА.

"Призовавам за конклав, който да препотвърди ангажимента ни и който да се състои през юли. Трябва да определим приоритетите си и да трасираме ново бъдеще за Европа", написа Мишел в Туитър.

Европейските лидери много рядко заседават във формат конклав. Подобни срещи, които се провеждат при закрити врата, се свикват при наличие на особено тежки политически проблеми. Лидерите по принцип трябва да се съберат на среща на върха следващата седмица.

ЕП свиква извънредна сесия заради резултата от референдума във Великобритания

Европейският парламент свиква извънредна сесия идния вторник, на която ще бъде приета резолюция с оценка на резултата от референдума във Великобритания, завършил с решение за напускането на ЕС. Това съобщи в изявление председателят на ЕП Мартин Шулц.

Решението за свикването на извънредната сесия е било взето от председателския съвет на ЕП на спешна среща тази сутрин. Преминаваме към задействането на чл. 50 от договора за ЕС, поясни Шулц. Според този текст в рамките на две години ЕС и Великобритания трябва да приключат процеса по раздяла, макар да се предвижда възможност за безкрайно продължаване на този срок с по една година.

Много сме натъжени от това решение на британските гласоподаватели, но това е суверенен израз на волята им да напуснат ЕС. Това е труден момент и за двете страни, коментира Шулц.

От процедурна и правна гледна точка трябва да преценим следващите стъпки. ЕП е готов да допринесе по всякакъв начин за конструктивен процес. Мнозинството в ЕП е на мнение, че е необходима стабилност в ЕС. Оставащите в ЕС държави трябва да обсъдят как да подобрят Общността, как да защитят еврозоната, заяви Шулц.

Събитията на финансовите пазари показват, че поетият от Великобритания път ще бъде труден, заяви в ефира на германската телевизия Цет Де Еф Шулц, цитиран от ТАСС.

"Великобритания реши да тръгне по свой път. Мисля, че икономическите данни от тази сутрин показват, че това ще бъде много труден път", каза той. "Очаквам скоро да започнат преговори по въпроса за излизането", заяви Шулц. Той посочи, че в резултат на референдума е паднал курса на британската лира. "Не искам нещо подобно да се случва с еврото", заяви председателят на ЕП.

Той посочи, че британският премиер Дейвид Камерън "не може и няма да игнорира" резултата от гласуването. Шулц съобщи, че във вторник ще има извънредно заседание на ЕП.

Шулц каза също, че възнамерява да разговаря с канцлера Ангела Меркел за избягване на "верижна реакция" след британския референдум, предаде Франс прес.

АЛДЕ: Приключва разговор, продължил 40 години

С решението на мнозинството във Великобритания за напускане на ЕС приключва разговор, продължил 40 години. Това заяви на пресконференция председателят на групата на либералите (АЛДЕ) в Европейския парламент Ги Верхофстат.

Той настоя Лондон бързо да внесе писмото с искане за напускане по чл. 50 от договора за ЕС. Верхофстат оцени като неприемвили изявленията на британския премиер Дейвид Камерън, според които той ще остави въпроса за придвижване най-рано през октомври. По думите на Верхофстат, това би довело до несигурност на пазарите и в политическата област.

Писмото трябва да бъде подадено възможно най-бързо, заяви той. Не съм изненадан от изхода на референдума, добави Верхофстат.

По неговите думи хората са показали, че нямат доверие в ЕС такъв, какъвто е сега - със закъснели и недостатъчни действия. Трябва да преосмислим ЕС, трябват дълбоки промени и ЕП ще обсъди възможностите през октомври, посочи той.

ПЕС дълбоко съжалява за британското решение за напускане на ЕС

Партията на европейските социалисти (ПЕС) дълбоко съжалява за решението от британския референдум за напускането на ЕС. Това се посочва в изявление на председателя на партията Сергей Станишев.

За нас това е голяма стъпка назад - за ЕС и за Великобритания. Дълбоко съм потресен от резултата, заявява той. Вярваме, че решението за оставане бе по-доброто, но уважаваме избора на британския народ, се посочва в позицията на социалистите.

Консерваторите в ЕП се надяват ЕС да не наказва Великобритания за взетото решение

Групата на консерваторите в Европейския парламент изрази надеждата ЕС да действа хладнокръвно и да не наказва Великобритания за решението й да напусне Общността.

Решението от референдума трябва да бъде уважено. ЕС ще сбърка, ако реши да накаже Великобритания, за да даде пример на останалите. Сега е време от неудобно съжителство да преминем към приятелско съседство, се посочва в позицията.

Консерваторите изразяват надеждата предстоящите решения да отчитат интересите на Лондон и на ЕС. Те се надяват Европа и Великобритания да продължат сътрудничеството във взаимна изгода.

ЕНП: Решението на британците нанася големи щети и на тях, и на ЕС

Решението на британския референдум за напускане на ЕС нанася големи щети и на двете страни, се посочва в изявление на председателите на Европейската народна партия (ЕНП) и на групата на партията в Европейския парламент.

Водещата политическа сила в ЕС отбелязва, че сега преговорите за напускане трябва да приключат бързо, в двугодишния срок, залегнал в Лисабонския договор. Според ЕНП не трябва да има специално отношение към Лондон.

Британците изразиха волята си да напуснат, а да напуснеш означава да напуснеш, се посочва в позицията. Уважаваме това решение и съжаляваме за него, добавят ръководителите на партията.

Източник: БТА