/ БГНЕС
След 17 часа и половина заседание Европейският съвет не успя да постигне съгласие по назначенията на висшите постове в ЕС. Заседанието ще продължи утре от 12.00 ч. българско време, съобщи пресслужбата на институцията.

Кристалина Георгиева избрана за председател на Европейския съвет?

Първоначално се предвиждаше тази нощ да бъде постигнато съгласие, с възможност заседанието да бъде удължено днес. Вместо това държавните и правителствените ръководители заседаваха от снощи почти без прекъсване, обсъдиха различни възможности, но не се споразумяха.

Ако утре те постигнат решение за следващия председател на Европейската комисия, предложението им трябва да бъде гласувано от Европейския парламент в четвъртък.

Борисов пред Тимерманс: Важен е компромисът (ВИДЕО)

Едновременно с този пост се договарят и позициите на председател на Европейския съвет, на върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, на ръководител на Европейската централна банка. 

"Сега ние си създаваме кризата, можеше още на 28 май да бъде решено", заяви премиерът Бойко Борисов по повод поредните безплодни преговори за назначенията на висшите постове в ЕС. Той коментира въпроса пред български журналисти след края на близо 18-часовото заседание на Европейския съвет.

Глупостите, които излизат, няма да коментирам - няма гласуване, няма каквото и да било, каза той по повод спекулациите с различни имена. Той уточни, че се е предлагало на представител на нашата страна да бъде назначен за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността. Премиерът изрази предпочитание България да запази "реален ресор" в ЕК.

Борисов уточни, че името на Кристалина Георгиева е било предложено в търсенето на следващ председател на комисията. Той добави, че Мария Габриел е доказан еврокомисар и правителството възнамерява да предложи тя да остане в ЕК. 
БТА