Руският външен министър направи обзор на резултатите от американската намеса в Близкия изток и Северна Африка
Руският външен министър направи обзор на резултатите от американската намеса в Близкия изток и Северна Африка / IStock
Външният министър на Руската федерация подчерта, че вместо това ще се съсредоточат върху отношенията си с Китай
Русия би разгледала евентуални предложения за възстановяване на връзките си със Запада, но ще помисли дали това изобщо е необходимо. Вместо това страната ще се съсредоточи върху развиването на своите отношения с Китай, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

"Ако (западняците) искат да ни предложат нещо за подновяване на връзките, то тогава ние сериозно ще обмислим дали имаме нужда от това или не", каза вчера Лавров. Руският външен министър добави, че "сега, когато Западът възприе диктаторска позиция, нашите икономически отношения с Китай ще се засилват още по-бързо".
Русия трябва да се съсредоточи върху евразийския регион за по-нататъшното си развитие, заяви още Лавров, цитиран от ТАСС.

Той говори в рамките на проекта "100 въпроса към лидера" на елитната гимназия "Евгений Максимович Примаков" край Москва.

Изявлението на министъра на външните работи на Руската империя Александър Горчаков, че великите сили не се нуждаят от признаване, остава актуално, тъй като човешката природа не се променя, констатира Лавров. В същото време той изрази безпокойство във връзка със, по думите му, опитите на правителствата на много западни държави да подстрекават проявите на русофобия на битово ниво.

След началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари Западът наложи безпрецедентни санкции на Русия и прекъсна отношенията си с нея в редица сфери.
БТА