кралица Елизабет
кралица Елизабет / БГНЕС
Паметник в чест на живота и наследството на покойната кралица Елизабет II ще бъде открит в Сейнт Джеймсис Парк в Лондон, съобщи „Mirror“.

Скулптурата на кралицата ще бъде открита пред обществеността през 2026 г., за да отбележи 100-годишнината от рождението на покойния монарх.

Плановете за постоянен паметник, както и национална програма за наследство в чест на кралица Елизабет бяха създадени след кончината ѝ на 8 септември 2022 г.

Специален комитет, начело с лорд Робин Джанврин, бившият личен секретар на кралицата, работи с правителството на Обединеното кралство и кралското семейство за създаването на този исторически паметник.

Съобщението за скулптурата и характера на историческото произведение ще бъде обявено този уикенд, за да съвпадне с втората годишнина от смъртта на Елизабет II.

По времето, когато беше формиран комитетът миналата година лорд Джанврин заяви:

„Чест е да бъде помолен да стана председател на мемориалния комитет на кралица Елизабет. Ще бъде уникално предизвикателство да се опитам да уловя за бъдещите поколения изключителния принос на нейно покойно величество за националния живот по времето на управлението ѝ“.

Сейнт Джеймсис Парк е известен с това, че е домакин на редица кралски церемонии от коронации и юбилеи до церемонията по изнасяне на знамето и смяната на караула. В парка се намират и някои от най-почитаните кралски и военни паметници в страната.

Мемориалът на кралица Елизабет II ще се намира в близост до колосалната статуя на кралица Виктория, която е разположена пред Бъкингамския дворец на улица The Mall.

Тя е поръчана и открита от нейния внук крал Джордж V през 1911 г. Още една кралица е увековечена на The Mall – Елизабет, кралицата майка, чиято статуя беше открита през 2009 г.

Тя е удостоена със статуя, която е разположена до тази на съпруга ѝ крал Джордж VI, открита за обществеността от Елизабет II през 1955 г. През 2022 г. Елизабет II стана най-дълго управлявалият британски монарх – 70 години.

„Кралица Елизабет II е най-дълго управлявалият ни монарх и най-великият обществен служител. Комитетът ще започне важната работа по проектирането на подходящ знак на почит към нейното наследство в служба на нашата нация и на Британската общност“, заяви бившият вицепремиер Оливър Даудън миналата година.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС