/ / iStock/Getty Images
Корабите на първата постоянна морска противоминна група на НАТО SNMG1 навлязоха в Балтийско море и ще участват в учения със съседните страни от алианса и страните партньори, съобщиха от пресслужбата на щаба на естонските отбранителни сили.

Тази група се състои от 5 кораба. В четвъртък част от корабите SNMG1 влязоха в Балтийско море, а останалите кораби ще пристигнат в петък на стария терминал за круизни кораби в Талин", се казва в изявлението.

Основната цел на групата е да демонстрира присъствието на съюзниците в региона на Балтийско море и да проведе съвместни учения с естонските военноморски сили, съобщиха от пресслужбата.

Според Юри Сасик, командир на естонските военноморски сили, ученията с естонските морски пехотинци ще започнат през следващата седмица. "От естонска страна ще се проведат и съвместни учения за инсталиране и откриване на мини. Практикуваме военна отбрана както във въздуха, така и в морето. Това е доста разпространена практика за страните от НАТО", обясни Сасик.

Първата постоянна морска противоминна група на НАТО е една от четирите постоянни военноморски групи на алианса, натоварени с операции по неутрализиране на мини. Тя е част от силите за бързо реагиране на НАТО и може да пристигне бързо на място във всеки регион.
БГНЕС