ваксина
ваксина / iStock/Getty Images
Кметът на Москва Сергей Собянин изрази съжаление заради забавянето на ваксинационната кампания срещу COVID-19 в руската столица, чиито жители, въпреки смъртността от заразата, отказват наличните в изобилие ваксини, предаде Франс прес.

"Хората продължават да се разболяват и продължават да умират, и въпреки това не искат да се ваксинират", каза Собянин на среща с московчани миналата седмица, видеозапис от която бе разпространен днес на неговия сайт.

"Отчайващо е, защото минаха почти шест месеца, откакто няма повече ограничения за ваксинация", каза кметът. Москва стартира кампанията си с ваксината "Спутник V" през декември и я разшири много бързо за цялото население.

Русия разреши използването на ваксината „Спутник лайт“

Центрове за ваксинация бяха отворени навсякъде в града, дори в търговски центрове и паркове. Едва 1,3 милиона жители на града обаче са се имунизирали, което съставлява 10 процента от официалния брой на населението.

Почти навсякъде в Русия кампанията върви бавно, с поставени досега 25 милиона дози, според сайта Gogov, който при липса на публикувани ежедневни национални данни събира данни от множество официални и медийни източници, за да изчисли напредъка на ваксинацията в страната с 146 милиона жители.

Според сайта едва 10,4 милиона руснаци са получили и двете дози от ваксината, отбелязва АФП.
 
БТА