Tурският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна на еднодневно работно посещение в крайбрежния град Сочи, за да се срещне с руския си колега Владимир Путин. Срещата между двамата президенти приключи след тричасови разговори.

По думите на Путин срещата е била конструктивна и делова и на нея са били разгледани всички ключови въпроси.

Ердоган пристигна в Сочи за разговори с Путин (ВИДЕО)

Руският президент каза, че двете страни увеличават използването на националните валути за сметка на долара и еврото във взаимните си разплащания и добави, че до септември тази година Русия е доставила на Турция повече от 10 млрд. куб. метра газ, а "Газпром" е представил пътна карта за изграждане от Анкара на газов хъб, посочва Ройтерс.

Двамата лидери са обсъдили също войната в Украйна и Черноморската зърнена сделка, посочи Путин и допълни, че Русия е била принудена да се оттегли от сделката. Той посочи, че цените на зърното падат и няма дефицит на храни по света.

Преди срещата Ердоган-Путин: Русия е унищожила 4 украински военни кораба в Черно море
  
Руският президент увери, че Москва ще бъде готова да се върне към изпълнение на зърнената сделка веднага щом всички ангажименти по нея бъдат изпълнени. Той каза, че Русия е близо до споразумение за безплатни доставки на зърно за Африка, които могат да започнат до две -три седмици.

Турският президент каза, че очаква, че скоро ще бъде взето решение по отношение на зърнената сделка.

„Обсъдихме възстановяването на зърнената сделка в Черно море. Вярвам, че скоро ще бъде взето решение по отношение на зърнената инициатива“, посочи Ердоган.

Турският президент подчерта, че алтернативните варианти на зърнената сделка в Черно море не осигуряват трайно решение и инициативата трябва да продължи, като се запълнят пропуските.

„Искаме да изпращаме зърно на бедните страни, обсъдихме го с Путин. Турция ще направи каквото е нужно, за да изпраща зърно на бедните страни, договорихме се за това“, отбеляза Ердоган.

По думите му, Украйна трябва да смекчи позицията си спрямо Русия относно зърнената сделка.

„Обсъдихме селското стопанство, туризма, финансите, енергетиката и други въпроси“, допълни Ердоган.

 
БТА