Tурският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна на еднодневно работно посещение в крайбрежния град Сочи, за да се срещне с руския си колега Владимир Путин, предаде Анадолската агенция.

Двамата ще разговарят по актуални регионални и глобални въпроси и ще обсъдят двустранните отношения. След разговора те ще дадат съвместна пресконференция.
 
Това е първата среща на двамата лидери след преизбирането на Ердоган за трети мандат като президент през май, отбелязва "Дейли сабах".

Путин подчерта в началото на разговора, че двамата лидери са издигнали отношенията между двете страни на "много добро, високо ниво".

Руският държавен глава каза още, че двамата ще обърнат внимание и на ситуацията в Украйна.

"Ще обсъдим кризата в Украйна, отворени сме за дискусии за зърнената сделка", обясни руският президент.

Президентите на Русия и Турция ще обърнат внимание и на въпросите, свързани с енергетиката.

"Надявам се в най-близко бъдеще да приключим преговорите за турския газоразпределителен център", заяви лидерът на Руската Федерация пред Ердоган. Той допълни, че Русия напредва в сътрудничеството в енергийната сфера с Турция, както и че изграждането на атомната централа "Аккую" присъства в дневния ред.

В дневния ред на двамата президенти ще бъде включена и темата за възобновяването на споразумението за износ на зърно през Черно море, сключено миналата година, което помогна за облекчаване на световната продоволствена криза.
 
След като Русия преустанови участието си в сделката от юли 2022 г., постигната с посредничеството на Турция и ООН, Анкара полага усилия за възобновяването ѝ.

Москва се оплаква, че Западът не е изпълнил задълженията си по отношение на износа на зърно от самата Русия и че недостатъчно украинско зърно отива в нуждаещите се страни.
 
Мина Димитрова, Анелия Пенкова/БТА