/ Thinkstock/Getty Images
Екстремните метеорологични явления ще се увеличат значително дори ако целите, поставени на Парижката среща за климата през 2015 г., бъдат постигнати, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Знаете ли какво е климоджи? (СНИМКИ)
 
Била изследвана вероятността от горещи, сухи периоди и много валежи през следващите няколко години в резултат на покачването на глобалните температури и океанското ниво. Климатичните промени вече имат своите последствия - природните бедствия в САЩ през 2017 г. са причинили щети за 306 милиарда долара.

Учени установиха кои растения ще се приспособят към климатичните промени

 
"Увеличаването на щетите е един от знаците, че не сме готови за климатичното затопляне днес и в още по-малка степен за глобалното затопляне", заяви Ноа Дифенбах от Станфордския университет.
 
Ангажиментите на над 190 страни, подписали Парижкото споразумение за климата от 2015 г., би трябвало да ограничат покачването на глобалните температури до 2-3 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха.

ВИЖТЕ ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ В СНИМКИ

Подобно покачване на температурите обаче ще увеличи вероятността от екстремни климатични събития, отбелязват авторите на изследването.
 
Резултатите от него са публикувани в Science Advances.

Светът има само 3 години да спре глобалното затопляне
БТА