/ iStock/Getty Images
Инфлацията на потребителските цени в Китай е отслабнала забележимо през февруари заради слабото търсене след празниците около Лунната Нова година и по-нататъшното задълбочаване на дефлацията при производствените цени, предаде ДПА. 

Потребителските цени са се повишили с 1 процент на годишна основа през февруари след темпа от 2,1 процента през януари, отчита националната статистическа служба. 

Това е най-бавният темп на повишение на цените от февруари миналата година и почти два пъти под очакваните от икономистите 1,9 на сто. 

Базовата инфлация, която не включва силно променливите цени на храните и енергията, се е забавила до 0,6 на сто спрямо 1 на сто през януари. 
На месечна основа потребителските цени са спаднали с 0,5 на сто, въпреки че очакванията бяха за растеж от 0,2 на сто след нарастването с 0,8 на сто предходния месец. 

МВФ повиши прогнозата си за световния икономически растеж през 2023 г.

Китайските власти имат за цел да поддържат потребителската инфлация около 3 на сто. Очаква се тя да се ускори през идните месеци след отварянето на икономиката, макар да е малко вероятно тя да достигне темповете, отчетени в други икономики след отварянето им. 

Същевременно цените на производител са продължили да се понижават - с 1,4 процента през февруари след спада с 0,8 процента през януари, посочва статистическото ведомство в отделно комюнике. 

Икономисти прогнозираха свиване на показателя с 1,3 на сто. 

Китай обяви победа над коронавируса

Според статистиците годишният спад се дължи на високата база за сравнение.
Елена Савова/БТА