Лошото време е забавило кампанията на Русия за обезопасяване на Източна Украйна и превземането на разрушения град Авдеевка, съобщиха украински официални лица.

Руските войски, подкрепяни от въздушни удари, се опитват да установят контрол над Авдийвка от средата на октомври като част от бавното си настъпление в Източна Украйна, съобщи „TVP World”.

Длъжностни лица твърдят, че нито една сграда не е останала непокътната в града, който се смята за входна врата към регионалния център Донецк, разположен на 20 км на изток.

След два дни на бури и сняг в южната част на страната, прогнозите бяха за още дъждове в източната част, което остави земята мокра и неподходяща за военни маневри.

"Започнаха да обстрелват центъра на града откъм Донецк. Нашата бригада държи позицията си, но не виждаме никаква техника да се приближава", заяви пред националната телевизия Серхий Цехотски, украински офицер в града.

"Времето е неподходящо. Но щом дойдат студовете и почвата се втвърди, е възможно да се направи опит за нападение с техника."
Друг военен говорител, Владимир Фитьо, заяви, че лошото време е принудило руснаците да направят "корекции".

"Не можеш да напредваш, когато земята е такава", каза Фитьо пред медията Espreso TV. "Преди това руснаците вкараха резерви и ги хвърлиха в битката. Сега има много по-малко такива движения заради времето".

Голяма част от сраженията през последната седмица са съсредоточени върху "индустриалната зона" извън центъра и върху огромния коксохимически завод в Авдийвка, изоставен по-рано този месец от украинските защитници.

Според неофициални руски сведения за боевете от 28 октомври силите на Москва са постигнали известен напредък на север от разрушения град, а тежки боеве са обхванали района около завода.

От предвоенното население на града, което е наброявало 32 000 души, са останали по-малко от 1500 души.
През 2014 г. Авдийвка за кратко беше превзета от финансирани от Русия сепаратисти, които завзеха големи части от Източна Украйна. Оттогава около града са издигнати укрепления.

Военният анализатор Андрий Крамаров заяви, че по-късите линии за снабдяване и по-бързото разгръщане на руските сили правят кампанията за контрол над Авдийвка различна от продължилия месеци наред стремеж за превземане на също толкова опустошения град Бахмут по-на север през май.

"Руснаците вкарват жива сила и техника много по-бързо, отколкото дори в Бахмут", каза Крамаров пред програма, свързана с финансираното от САЩ Радио "Свобода".

"Малки щурмови групи просто влизат една след друга. Нашите бойци елиминират една щурмова група от 50-100 души, а след пет минути идва следващата".

Украйна започна офанзива през юни, но постигна само ограничени успехи както в източната, така и в южната част на страната, въпреки че президентът Володимир Зеленски отхвърля всякаква представа, че войната е влязла в "патова ситуация".
БГНЕС