Кери: Русия и сирийският режим трябва да бъдат разследвани за военни престъпления
Кери: Русия и сирийският режим трябва да бъдат разследвани за военни престъпления / БГНЕС, архив

Действията на Русия и на сирийското правителство, като бомбардирането на болници в Сирия, изискват започване на разследване за военни престъпления. Това заяви държавният секретар на САЩ, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Снощи (сирийският) режим нападна още една болница, при което загинаха 20 души, а 100 бяха ранени. Русия и режимът дължат на света повече от обяснение защо продължават да поразяват болници, медицински пунктове, деца и жени", каза Кери пред репортери преди среща в външния министър на Франция Жан-Марк Еро.

Русия разполага безсрочно авиационна група в Сирия

"Тези действия изискват подходящо разследване за военни престъпления, а от извършителите трябва да бъде потърсена отговорност", призова той.

Кери отбеляза, че на този етап "атаките далеч не са инцидентни". Той обвини Русия и сирийския режим, че се придържат към "целенасочена стратегия да тероризират цивилни".

Междувременно Русия заяви, че призивът на американския държавен секретар Джон Кери за разследване на руските действия в Сирия са опит за отвличане на вниманието от това, че Вашингтон не изпълни задълженията си по руско-американското споразумение за примирие в Сирия, предадоха ТАСС и Ройтерс.

"Американската страна просто не можа да изпълни споразумението за примирие. Те сами ни казаха, че нямат лостове за влияние над опозицията", каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в интервю за тв канала "Дожд".

Според Захарова изказването на Кери е "пропаганда" и "зад тази терминология стоят много сериозни юридически последствия".

"Мисля, че Кери употребяваше всички тези термини с цел нагнетяване на обстановката. Ако говорим за военни престъпления, американските представители трябва да започнат от Ирак, след това да минат на Либия, задължително на Йемен, и да изяснят какво става там. Искам да кажа че е много опасно да се жонглира с такива думи, защото зад гърба на американските представители действително стоят военни престъпления", посочи Захарова.

Източник: БТА