Камарата на представителите на Конгреса на САЩ отмени планирано за днес заседание, след като полицията в Капитолия получи предупреждение за "възможен план" екстремистка милиция да нахлуе в сградата, предаде агенция Ройтерс. Тази заплаха напомни за смъртоносния щурм в Капитолия на 6 януари, докато там бе утвърждавана победата на демократа Джо Байдън на президентските избори през ноември.

При безредиците загинаха пет души, припомня Ройтерс.

Камарата на представителите трябваше да обсъди и гласува днес закон за реформа на полицията. Съветник от Демократическата партия заяви, че плановете са се променили след предупреждението на полицията.

Американската полиция предупреди за възможно нападение на Капитолия

Звеното, отговарящо за охраната на Капитолия, съобщи вчера, че е получена информация, която говори за възможен план на идентифицирана милиция да нахлуе в Капитолия на 4 март. Властите обявиха, че крайнодесните екстремисти са част от тълпата привърженици на бившия президент Доналд Тръмп, които нахлуха в Капитолия на 6 януари.
До 1933 г. президентите на САЩ са встъпвали в длъжност на 4 март, а не на 20 януари, както сега повелява традицията. Крайнодесни привърженици на конспиративни теории твърдяха, че Тръмп ще встъпи в длъжност за нов мандат на 4 март.

Министерството на правосъдието на САЩ обвини над 300 души за участието им в обсадата на Капитолия на 6 януари. Сред арестуваните има членове на десни групи, наречени "Оут кийпърс" ("Пазители на клетвата"), "Три пърсентърс" ("Трипроцентовите") и "Прауд бойс" ("Горди момчета"). "Пазителите на клетвата" и "Трипроцентовите" са въоръжени милиции.
Ройтерс посочва, че засега няма информация от ръководството на Сената дали предвиденото за четвъртък заседание ще бъде отменено.

Сенатът обсъжда подкрепяния от президента Джо Байдън план за възстановяване на икономиката в размер на 1,9 трилиона долара. Съветник от Демократическата партия съобщи, че в сряда няма да има гласуване по плана и че заседанието е отложено за 16,00 ч. (по Гринуич) в четвъртък, в очакване на допълнителен анализ за въздействието на закона.
БТА