/ Guliver/Getty Images
Двудневни обсъждания за Брекзит започват в горната камара на британския парламент, а процесът може да забави плановете на правителството за начало на преговори за излизане от Европейския съюз, предаде ДПА.

Очаква се Камарата на лордовете да се опита да прикрепи условия към законопроекта, който трябва да бъде приет, за да може министър-председателката на Великобритания Тереза Мей да започне преговори с ЕС.

Брекзит - риск за сигурността на страните от ЕС, според експерт на Скотланд ярд


Според лорд Манделсън от Лейбъристката партия камарата може да постигне промени в законопроекта, с които да осигури гласуване в парламента след приключването на преговорите с ЕС и да гарантира правата на живеещите във Великобритания граждани на общността.

Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис предупреждава лордовете да не се опитват да "осуетяват законопроекта или да го забавят ненужно" с изменения, които биха забавили плановете на Мей за започване на преговори до края на март.

Недостиг на работна ръка във Великобритания заради Брекзита

Законопроектът вече е одобрен от Камарата на общините, където Консервативната партия на Мей има мнозинство, а на лейбъристите беше наредено да гласуват за приемането му.

Камарата на лордовете, чиито членове за разлика от депутатите в долната камара не се избират, обаче е по-многообразна и ако гласува за промяна на законопроекта, ще постави началото на процес, при който законодателството трябва да бъде върнато за преразглеждане в Камарата на общините, а после да бъде пратено отново в горната камара.
 
БТА