Спасители продължават да претърсват обгорелите площи и морето за оцелели, три дни след избухването на смъртоносен горски пожар, който опустоши гръцкия крайбрежен град Мати и отне живота на най-малко 81 души, съобщава Ройтерс. Кадри от дрон показват какво е останало след пожарите в Гърция.

Отчаяни роднини молят за помощ от телевизионния екран, а други обвиняват властите за бедствието, което е най-смъртоносният пожар в Гърция от десетилетия.

Ужасът в Гърция в СНИМКИ

"Баща ми беше последният човек, който е говорил с него в понеделник вечерта", казва пред Телевизия Скай Катерина Хамилотори, която издирва брат си. "Брат ми се е връщал от работа. Нямаме никакви новини оттогава".

Огненият ад в Гърция взе десетки жертви
БГНЕС

В Гърция спасители търсят оцелели след опустошителния огън (ВИДЕО)

Около 300 пожарникари и доброволци обхождат района, за да издирват десетките изчезнали лица, сред които две 9-годишни сестри.
В Атина други роднини се опитват да идентифицират тела, открити в огнения ад. При силно обгорелите тела идентификацията е предизвикателство, коментират експерти.

"Ще бъде много болезнено, след това ще имаме идентификация, след това погребения, още болка", казва кметът на съседния град Пикерми. "Боя се, че броят на загиналите ще нарасне". Най-малко 178 души бяха ранени в пожара, включително 22 деца. Според първоначалните инспекции над 300 жилища в района са повредени, като много от тях не подлежат на ремонт.

Гърция пожари
БГНЕС

Трагедията в Гърция: 81 са жертвите на пожарите

Правителството обяви голям списък от мерки за подпомагане на пострадалите, но това не е достатъчно, за да се облекчи болката на оцелелите.

"Капка в морето", пише на първа страница в. "Та неа".

"Това не трябваше да се случва, хората загинаха без причина", извика обляна в сълзи жена към министъра на отбраната Панос Каменос, който посети Мати и околните райони. "Оставихте ни на Божията милост!"
Българка разказва за трагедията в Гърция: Много хора дори не са имали шанс да се спасят

Курортът Мати, намиращ се на по-малко от 30 километра източно от Атина, е популярна дестинация за местните туристи, включително и за пенсионерите.

Огънят избухна в понеделник малко преди 17.00 часа, но все още не е ясно какво го е причинило. Заради силните ветрове и гъстата борова растителност пламъците се разпространиха бързо из селището.
БТА