Една българка е пострадала, няма информация за други ранени наши сънародници
Спасители търсят оцелели след опустошителния огън
98337
Спасители търсят оцелели след опустошителния огън
  • Спасители търсят оцелели след опустошителния огън
81 са вече жертвите в Гърция, близо 190 са ранените. Пожарите вече са овладени, а днес в района на Атина е паднал и дъжд, заяви за Дарик временно изпълняващият посланик в Атина Веселин Иванов.
 
Трагедията в Гърция: 81 са жертвите на пожарите

Пострадалата българка Елена Иванова е в добро състояние, ще й бъде оказано съдействие за издаване на нови лични документи, тъй като старите й са изгорели в пожара. Наши сънародници, чиито автомобили са изгорели, също са потърсили помощ от посолството. Спасителните и издирвателните операции продължиха и днес, като екипите обхождат къща по къща и кола по кола в търсене на тела и на оцелели.
 

БГНЕС


Няма информация за други пострадали българи, но къщите на някои са изцяло или частично разрушени. Диляна Иванова от Атина разказа за българско семейство, което успяло да избяга от Мати, носейки на гръб възрастен мъж.
 
Българка разказва за трагедията в Гърция: Много хора дори не са имали шанс да се спасят

Обстановката около Атина вече се нормализира, през деня все още е имало активни огнища, но следобед над района е паднал дъжд, съобщи за Дарик временно изпълняващият посланик в Атина Веселин Иванов.
 

БГНЕС


През целия ден днес продължиха спасителните и издирвателни операции, като се обхожда къща по къща и кола по кола. Изгорелите домове вероятно са хиляди.
 
"Можем да говорим за прогнози само, защото те сега ги броят. А са огромни площи, и трябва да се мине през всяка една постройка, но със сигурност са стотици. Екипите обикалят всяка една къща. Сутринта бяха проверени около 1/3 от всички засегнати, значи е логично да се предполага, че ще намерят и други хора. Засега радостната новина е, че няма българи", обясни той.
 
Ужасът в Гърция в СНИМКИ

Най-засегнатите райони все още нямат електричество и вода. В източната част на Атика днес все още е имало блокирани пътища заради извозването на многото изгорели автомобили, включително и на наши сънародници.
 

БГНЕС


Веселин Иванов обясни как трябва да се процедира в подобна ситуация: "Трябва да вземе служебна бележка от полицията или от противопожарната служба, със която да доказва, че колата е изгоряла. Хубаво е да се вземат номерата на автомобила. Щом са български, бележката се предоставя нашия КАТ и колата се отписва. Същото е тук в гръция КАТ".
 
Пожарите в Гърция взеха десетки жертви

Състоянието на пострадалата българка Елена Иванова е добро, допълни Иванов. Ще й бъде оказано съдействие за издаване на нови лични документи, тъй като старите й са изгорели в пожара. Диляна Иванова, която живее в Атина, разказа, че друга българка, която живее в Мати, е успяла да се спаси по чудо.
 
"Къщата й е изгоряла отвън, целият двор. За нейно щастие огънят е пощадил цялата вътрешност на дома й. Тя и съпругът й казват, че ще възстановят къщата най-вероятно, но ще бъде трудно да се живее там, защото миризмата е ужасна", обясни Иванова. "Трагедията сега започва да се усеща колко е голяма, защото много хора са изчезнали, издирват ги, не могат да ги намерят", каза още тя.
 

БГНЕС


Гърция се бори с огромни горски пожари (СНИМКИ)

Преди около седмица в Серес бе задържан българин заради нерегламентирано палене на огън. Все още се разследва дали той има евентуална връзка с пожарите, обясни Веселин Иванов.
 
Все още няма официална причина за избухването на пожарите, като версията за умишлен палеж продължава да се разследва. Междувременно гръцкият митрополит Амвросий, който е ожесточен противник на управляващата левица, заяви, че пожарите са „божие наказание” заради неверника Ципрас.
 

БГНЕС


В личния си блог Амвросий цитира Новия завет, според който бедствия, глад, кръвопролития и епидемии застигат народ, който се е отдръпнал от Бога. Митрополитът дори свързва пожарите с това, че Ципрас все още не се е оженил за дългогодишната си приятелка.
 
Професорът по астрономия Манолис Плеионис пък заяви, че ураганният вятър и високите температури поне отчасти са причината за пожарите. По думите му скоростта на вятъра в деня на пожарите е била рекордна за последните 8 години.