Репортаж на Христо Гатев за ситуацията в Гърция към 12 часа
98332
Репортаж на Христо Гатев за ситуацията в Гърция към 12 часа
  • Репортаж на Христо Гатев за ситуацията в Гърция към 12 часа
81 загинали, близо 190 пострадали, сред които и деца, хора в неизвестност, чийто брой не е уточнен. Това засега е трагичната статистика след пожарите в началото на седмицата в Източна Атика в Гърция. Броят на жертвите съобщава Фокус, като се позовава на местното издание Protothema. В Гърция е обявен тридневен траур.

Пожарите в Гърция взеха десетки жертви

Гърция
БГНЕС


Българка разказва за трагедията в Гърция: Много хора дори не са имали шанс да се спасят

Според гръцкото издание Greek Reporter по данни на пожарната жертвите на огнената стихия са 80. Според Protothema един човек, който е бил в критично състояние в болницата, е починал. Общо пострадалите при пожарите са близо 190 човека, като сред тях има и деца, а няколко от ранените са в критично състояние. Сред пострадалите е и българка, която е в болница, а състоянието ѝ е добро.

Елена Иванова е в добро състояние, ще й бъде оказано съдействие за издаване на нови лични документи, тъй като старите й са изгорели в пожара. До момента няма информация за други пострадали наши сънародници. Това каза пред Дарик временно изпълняващият посланик в Атина Веселин Иванов. "Тя е настанена в болница, направени са прегледи, посетена е от представител на посолството, оказана ѝ е помощ за справяне с най-неотложните нужди - предоставени са финансови средства, а освен това ще ѝ бъде оказано съдействие за нови документи за самоличност, тъй като нейните са изгорели при пожара", допълни той.

Вижте ужаса в Гърция в снимки


Определено като "национална трагедия" от медиите в страната, бедствието сполетя района, намиращ се източно от Атина, в понеделник следобед. Заради ветрове със скорост 100 км/ч огънят бързо се разпространи и обхвана Мати, изгаряйки стотици жилищни сгради и автомобили. Хора тичаха към плажовете и стотици бяха спасени от кораби и лодки. Пожарите бяха овладени във вторник. 

Засега според местната медия жертвите са 81, но екипи продължават да обхождат изгорелите къщи, както и плажовете в района на пожара. Има опасение, че броят на загиналите ще се увеличи. Не се уточнява и броят на хората в неизвестност. Беше създаден сайт, който не е официален, но е база данни, в която близки на хора в неизвестност публикуват техни снимки и информация. В сайта се появиха над 30 фотографии.

Гърция
БГНЕС

Говори българката, пострадала в пожарите в Гърция

При пожара изгоряха стотици къщи. "Можем да говорим за прогнози, защото сградите се броят, става дума за огромни площи и трябва да се мине през всяка постройка. Но във всички случаи са стотици, даже се спекулира, че може би са хиляди", каза  пред Дарик Иванов.
 

Гърция
БГНЕС

Властите задържаха четирима души за мародерство, съобщава NOVA.
Фокус, БТА