Извадиха още 83 тела на емигранти от морето край Лампедуза
Извадиха още 83 тела на емигранти от морето край Лампедуза / снимка: Gulliver/Getty Images

Водолази извадиха нови 83 тела на африкански емигранти, удавили се при корабокрушение във вторник край бреговете на италианския остров Лампедуза, предадоха осведомителните агенции. Така броят на загиналите пътници от преобърналото се рибарско корабче вече възлиза на 194, от които 55 са жени и деца. Над 150 човека са безследно изчезнали и вероятно вече мъртви, като много от тях са останали блокирани във вътрешността на плавателния съд.

Издирвателните операции бяха спрени в продължение на два дни поради голямото вълнение в района, което днес стихна.

Италианският министър на интеграцията Сесил Киенж, която е родена в Конго, наблюдава безмълвно как войници с маски носят чували с телата на африкански емигранти. "Нямам думи пред смъртта", каза Киенж пред репортери. Тя добави, че Италия не може сама да се справи с тази трагедия без помощта на цяла Европа.

Преди това Сесил Киенж посети оцелелите пътници от кораба, като окачестви като "срамни" условията в бежанския лагер в Лампедуза, посочва БТА. Повечето от 155-те оцелели от корабокрушението пребивават в този претъпкан лагер, като мнозина от тях спят под открито небе.

Емигрантите, главно от Еритрея, са плавали към Лампедуза с 20-метров рибарски кораб, който се преобърнал във вторник сутринта. Стотици хора паднали във водата, малцина от които можели да плуват, а мнозина останали блокирани във вътрешността на плавателния съд.