Израелски съветници са помогнали за освобождаването на Ингрид Бетанкур
Израелски съветници са помогнали за освобождаването на Ингрид Бетанкур / снимка: БГНЕС

Израелски съветници са участвали в подготовката на операцията по освобождаването от колумбийската армия в сряда на 15 заложници на лявата партизанска групировка ФАРК, сред които и Ингрид Бетанкур. Това съобщи израелското военно радио, цитирано от Франс прес.

Радиото не уточни подробности. То само припомни, че след освобождаването си, Бетанкур сравни операцията на колумбийските въоръжени сили с тези на израелските.

Според вестник "Аарец" двама израелски генерали от запаса имат в Богота охранителна фирма, за която работят десетки бивши израелски командоси и служители на тайните служби. След дадена от колумбийското министерство на националната отбрана зелена светлина, тя получила договор на стойност 10 милиона долара, за да помогне на специалните части в борбата им срещу ФАРК.

Единият от шефовете на фирмата - бившият генерал Израел Зив, обяснява пред друг израелски вестник - "Йедиот ахронот", че тя доставя на колумбийските спецчасти модерни средства и им помага при разработването на стратегии. "Не участвахме в конкретната операция", подчертава обаче Зив.

Франс прес отбелязва, че колумбийските специални части са обучавани не само от израелски, но и от американски и британски инструктори.

През последните години Израел полага усилия да осъществява по-голям контрол над дейността на израелските консултантски фирми в областта на сигурността, тъй като те могат да въвлекат косвено и страната, отбелязва агенцията. Това стана, след като израелски наемник бе осъден на 10 години затвор в Колумбия по обвинения, че е обучавал крайнодесни милиции, служили на наркокартела Меделин през 90-те години.