Итамар Бен-Гвир
Итамар Бен-Гвир / БТА
Израелският министър на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир отново се обяви за масово изселване на палестинци от Газа, отхвърляйки американските критики, че предишните му изявления по тази тема са били "безотговорни", предаде Франс прес.

"САЩ са наш добър приятел, но преди всичко ще направим това, което е добро за еврейската държава: насърчаването на емиграцията на стотици хиляди хора от Газа ще позволи на (израелските) жители да се върнат по домовете си (в покрайнините на Газа) и да живеят в безопасност, защитавайки нашите войници", написа Бен-Гвир в социалната мрежа "Екс" в отговор на американските критики.

Бен-Гвир, който е лидер на крайнодясната прозаселническа партия "Еврейска сила", призова в понеделник еврейските заселници да се върнат в Газа след сегашната война, а палестинското население да бъде "насърчено" да емигрира, ден след като друг крайнодесен министър, министърът на финансите Бецалел Смотрич, отправи подобен призив.

Изселването на население от територията, която обитава, е забранено от Женевските конвенции, които съставляват ядрото на международното хуманитарно право, а статутът на Международния наказателен съд (МНС) определя "депортирането или насилственото прехвърляне на население" като престъпление срещу човечеството.

"САЩ отхвърлят неотдавнашните изявления на израелските министри Бецалел Смотрич и Итамар Бен-Гвир, които се обявяват за преместването на палестинците от Газа", каза вчера говорителят на Държавния департамент Матю Милър, като определи тези коментари като "безотговорни".

Смотрич, който оглавява Религиозната ционистка партия, се върна днес към тази тема, като заяви, че "70 процента от израелската общественост подкрепя доброволната емиграция на арабите от Газа и тяхното поглъщане от други държави".

Нетаняху: Границата между Газа и Египет трябва да бъде под израелски контрол

Според него "тези, които подкрепят такова хуманитарно решение, разбират, че малка страна като нашата не може да си позволи реалност, в която само на четири минути от нашите градове има огнище на омраза и терор, където два милиона души се събуждат всяка сутрин с желанието да унищожат еврейската държава".

По време на частно посещение в Париж през март Смотрич отрече съществуването на палестински народ. "Няма палестинци, защото няма палестински народ", каза той.

Правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху, което обединява десни, крайно десни и ултраортодоксални еврейски партии, е обвинявано, че значително е засилило влиянието на заселниците на Западния бряг, палестинска територия, окупирана от Израел от 1967 г., посочва АФП.
Алексей Маргоевски/БТА