/ Istock
Войната на Израел срещу "Хамас" в Газа вероятно ще продължи много месеци, заяви вчера началникът на отбраната на страната, цитиран от Ройтерс.

"Войната ще продължи много месеци и ние ще използваме различни методи, за да запазим постиженията си дълго време", заяви Херци Халеви пред репортери в телевизионно изявление на границата с Газа.

"Няма магически решения, няма кратки пътища за ликвидиране на терористична организация, а само решителни и упорити боеве", каза Халеви.
"Ще достигнем и до ръководството на "Хамас", независимо дали това ще отнеме седмица или месеци", добави той.

Израел се зарече да унищожи "Хамас", след като палестински бойци нахлуха на негова територия на 7 октомври, убиха 1200 души и взеха 240 заложници. От тогава до сега настъплението на израелските сили по въздух, море и суша в ивицата Газа е отнело живота на близо 21 000 палестинци според властите в палестинския анклав.

"Още от първите ѝ моменти казахме, че това ще бъде дълга война, защото беше правилно да се поставят далечни цели и ние ще стигнем далеч, затова продължителността ще бъде голяма." Продължителността, каза Халеви, ще позволи на военните да адаптират методите си.

Израелските сили са открили мрежа от тунели, свързани с домовете на лидерите на „Хамас“

"В крайна сметка ще можем ли да кажем, че около Държавата Израел няма враг? Мисля, че това е твърде амбициозно, но ще създадем нова ситуация в областта на сигурността", каза Халеви.
Любомир Мартинов/БТА