/ БГНЕС
Израелският премиер Бенямин Нетаняху изключи възможността за прекратяване на огъня в ивицата Газа преди елиминирането на "Хамас", предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че палестинското ислямистко движение иска Израел първо да прекрати военните действия, преди то на свой ред да освободи още от заложниците, които взе при атаката си срещу еврейската държава на 7 октомври.

"Продължаваме войната докрай. Тя няма да спре, докато (движението) "Хамас" не бъде елиминирано, до победата. Тези, които смятат, че ще спрем, нямат връзка с реалността", каза израелският премиер във видео изявление, публикувано от неговата канцелария.

Лидерът на „Хамас“ е пристигнал в Кайро за преговори за войната в Газа

Нетаняху заяви това на фона на засилващите се призиви за прекратяване на огъня с цел облекчаване на ситуацията на цивилните палестинци в ивицата Газа.

По-рано днес "Хамас" съобщи, че неговият най-високопоставен лидер Исмаил Хания е пристигнал в Кайро за разговори във връзка с конфликта.

Преговорите за хуманитарна пауза и освобождаване на заложници са "много сериозни", заяви днес говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, цитиран от Ройтерс.

Той изрази задоволство, че хуманитарна помощ от Йордания е пристигнала в ивицата Газа.

В Съвета за сигурност междувременно се водят преговори за гласуване на резолюция за войната.

Текстът задължително трябва да включва осъждане на "Хамас", даде да се разбере Джон Кърби.

Съединените щати, които са основен съюзник на Израел, имат право на вето.

Министерството на здравеопазването на контролираната от "Хамас" ивица Газа междувременно обяви, че 12 палестинци са били убити при израелски въздушни удари по къщи и джамия в град Рафах, в най-южната част на крайбрежната територия, предаде Франс прес.

Тези данни не са проверени по независим път.

По последна информация на властите в Газа, датираща от вчера, от началото на израелските удари в палестинската територия от 7 октомври са били убити 19 667 души.

Израел започна операцията в отговор на нападението, предприето от "Хамас" на негова територия. По последни данни на израелските власти при атаката на 7 октомври в страната са били убити около 1140 души, повечето от които - цивилни, отбелязва АФП.
Николай Станоев/БТА