Най-високопоставеният ръководител на "Хамас" е пристигнал днес в Кайро за преговори за войната в Газа, предаде Асошиейтед прес, като се позова на изявление на радикалната групировка.

Посещението на Исмаил Хания се осъществява ден след като "Хамас" изстреля ракети, които задействаха сирените за тревога в Централен Израел. "Хамас" предприе ракетния обстрел след над два месеца и половина израелски бомбардировки, разрушили голяма част от Северна Газа и принудили 1,9 милиона палестинци, почти 85% от населението, да напуснат домовете си. 

Израел призова света да обяви "Хамас" за терористична организация и заяви, че ще вземе на прицел лидерите на "Хамас", независимо дали те са отговорни за нападението на 7 октомври в Южен Израел, което предизвика войната.

"Хамас" обаче не се очакваше да влоши отношенията си с Египет, който бе в ролята на ключов медиатор в конфликта и постигна мир с Израел преди повече от четири десетилетия. 

В замяна на 40 заложници: Израел предложи едноседмична пауза в боевете

Египет, заедно с Катар - където се предполага, че е базиран Хания, допринесе за сключването на едноседмичното примирие през ноември, при което "Хамас" освободи повече от 100 заложници в замяна на освобождаването от Израел на 240 палестински затворници. 

Водят се преговори за ново спиране на огъня и освобождаване на още заложници, държани в плен от радикалната групировка, но за момента двете страни изглежда са далеч от сключването на споразумение. 

"Хамас" заяви, че Хания ще обсъди войната с египетски представители, но не даде повече подробности.
Анелия Пенкова/БТА